7 Aralık 2010 Salı

AHMET ALTAN'IN GÜCÜ BU FOTOĞRAFLARI YAYINLAMAYA YETER Mİ

Türkiye’de bir dönem sıkça tartışılan Emasya Protokolü’nün benzeri Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıktı. ABD’de 2008 yılı ile birlikte ivme kazanan ekonomik krizin toplumda yaratacağı tepkilere karşı, ABD ordusu Unified Quest 2011 adı verilen harp oyunlarına başladı. Obama yönetiminin aynı dönemde ekonomik krizi önledik söylemine rağmen, Pentagon’dan bu planların yapılması için emir verildiği ortaya çıktı.
Planın genel hükümleri arasında geniş çaplı bir ekonomik çöküşün ABD’de yaratacağı sonuçlar ve buna bağlı olarak toplumsal kargaşa ortamında; ordunun iç düzeni nasıl sağlayacağı bulunuyor. Raporlara göre,harp oyunları ABD’de 2008 yılında başladı. Bu tarih,küresel ekonomik krizin etkisinin en çok hissedildiği zaman olarak biliniyor. Öte yandan, ABD’nin ve diğer ülkelerin sığınaklar inşa ettiği ve bu sığınaklara donmuş gıda stoku yaptıkları belirtiliyor. Rusya’da 2012 tamamlanmadan toplam 5000 sığınağın inşa edileceği biliniyor. AB’nin de 2006 yılında devasa bir sığınak inşa edip 18 ay içerisinde dünyanın çeşitli yerlerinden donmuş gıdalarla bu yeri doldurduğu biliniyor.

Harp oyunlarının en can alıcı kısmı ise olası bir afet veya kriz durumuna karşı alınmış bu tedbirler değil,ekonomik krizin toplumda yaratabileceği kaos ortamına karşı alınan tedbirler.Bu duruma karşı Alaska’da bir askeri birlikte tatbikat yapan askerler görülüyor. ABD yönetimi,toplumsal isyanlara karşı Amerikan ordusunu bu gibi tatbikatlarla hazırlıyor. Aşağıda bu tatbikatın resimleri bulunmaktadır.


Amerikan Ordusu, gıda isteyen göstericiye saldırırken


Askerler ile göstericiler karşı karşıya


Ordunun müdahalesi Türk polisini aratmıyor


Askeri vesayet sivilin üstünde
GIDA İSTİYORUZ
Fotoğraflardan en ilginci ise kuşkusuz protestocu rolünü oynayan birinin elinde tuttuğu "gıda istiyoruz" dövizidir.Bunun gibi istemlere karşı ABD ordusu ise copları ve silahlarıyla yanaşmaktadır. Harp oyunları raporunda belirtilen en önemli noktalardan biri, toplumsal kaos durumunda "önceliğin düzeni sağlamak ve sürdürmek" olarak gösterilmesi. Bunun anlamı ise şudur; olası bir isyanda yapılan sığınaklar ve stoklanan yiyecekler düzeni sağlamaya çalışanlara sunulacaktır. Bunlar halk için değildir.
Türkiye’de Emasya Protokolü de benzer amaçlar taşıyordu. Olası bir toplumsal kargaşa durumunda, ordunun olaylara müdahale edeceği, polisle birlikte göstericileri etkisiz hale getireceği protokolde açıkça belirtiliyordu. Türkiye'de Balyoz Davası'yla birlikte tartışılmaya başlayan EMASYA'nın gündeminde "gıda istiyoruz" diyen aç insanlara yapılacak müdahale yoktu. Ancak devletlerin halklarına karşı gizli gündemleri olduğunu unutan, Amerika'yı müttefik olarak belirleyen bir kısım medya, protokolü bahane ederek "hak arayan işçiye karşı orduyu sürmem" diyen Çetin Doğan'ı hedef alıyordu.
Alphan Telek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.