25 Aralık 2010 Cumartesi

Frito Lay’dan işçi çıkarımı


Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Suadiye beldesindeki Fritolay fabrikasından "ekonomik küçülme" gerekçesiyle çıkartılan 40 işçi yargıya gidiyor.
Fritolay’de çıkartmaların önümüzdeki hafta da süreceğini savunan işçiler, "Asıl amaç sendikal örgütlenmenin önüne geçmektir, gerisi yalan. Bu yüzden hakkımızı yargı yoluyla arayacağız" açıklaması yaptı.
"İşkence gibiydi"
İşveren temsilcilerinin ‘’küçülmeye gidildiği gerekçesiyle işçi çıkartıldığını savunduğu işyerinde çalışanlar, Tek Gıda-İş Sendikası'nda örgütlenmeye başladıkları ve şirketin düşük ücretli işçi çalıştırmaya gitmek istediği için işten çıkartma yaptığını öne sürdü. Tüm baskılara rağmen kendilerine dayatılan paketi kabul etmediklerini dile getiren kadın işçiler İlknur San, Yasemin Okumuş, Şengül Çakmakçı, Nigar Okutan Sarı, Aynur Çelik ve Canan Çelik, sürecin adeta bir işkenceye dönüştüğünü öne sürüp, ‘’İki gündür gece vardiyasından çıktıktan sonra saat 08.30’dan 12.30’a kadar fabrikada bekletildik’’ dedi.

Yoğun baskı
İşten çıkartılan otomasyon teknikeri Ömer Faruk Tekin, şunları söyledi: "4.5 yıldır çalışıyorum, yetkin çalışma ödülü alan biriyim, buna rağmen (Küçülmeye gideceğiz, istihdam fazlası var) diyerek çıkartıldım. Asıl niyet, sendikalaşmanın önüne geçmek ve düşük ücretle işçi çalıştırmak. Fabrika yönetimi gönüllü ayrılmamız için baskı yaptı ama kabul etmedik.”
15 yıllık işçi Aziz Aydın ‘’Sendikal çalışmalarda yer aldığım için işten çıkartıldım’’, 10 yıllık Alaattin Aydın ise İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Okutan’ın işçilerin ve fabrikanın huzurunu bozduğunu savunup, “Her gün mesai, üç vardiya çalışma var, bu nasıl küçülme ? Hakkımızı sonuna kadar arayacağız” diye konuştu. 540 işçi adına bir süredir Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası bünyesinde örgütlenme çalışması yürütülüyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.