31 Aralık 2010 Cuma

Polise sınırsız arama yetkisine öğrencilerden tepki


İstanbul Üniversitesi öğrencileri, okulda polise sınırsız arama yetkisi veren Rektör Yunus Söylet’i kitlesel bir eylemle istifaya davet etti.
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Fatih ilçesi sınırları içerisindeki fakülte, yüksekokul ve idari binalarda polise sınırsız arama yapma yetkisi veren kararı yüzlerce öğrencinin katıldığı eylemle protesto edildi. Öğrenciler, Rektör Yunus Söylet'in istifa etmesini talep ettiler.
“Polise Sınırsız Arama Yetkisi Veren Başbakan’ın Rektörü Yunus Söylet İstifa Et” yazılı pankartın arkasından yürüyüşe geçen öğrenciler, önce Merkez Kampüs’teki Siyasal Bilimler Fakültesi’ne girdi. Orada bir açıklama yapan öğrenciler, “Polise, YÖK’e, AKP’ye Hayır”, “Polis dışarı, bilim içeri”, “Yök kalkacak,polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek” sloganları attı.

Rektörlük Binası önüne gelindiğinde ise öğrenciler bir açıklama yaparak “Rektör Yunus Söylet 'karardan haberim var, ancak yurtdışında olduğum için açıklama yapmayacağım' derken, Rektör Yardımcısı Ahmet Gökçen ‘Öğrenci olaylarının Avrupa'da tırmanışa geçmesi üzerine bu kararı aldık’ demektedir. Bu açıklama hem çok vahimdir, hem de verdiği mesaj bakımından çok da anlamlıdır. Avrupa'da öğrenciler harçlara gelen zamlara karşı günlerdir sokaklarda. Bunu gözeterek alınan bir karar açıkça göstermektedir ki, İstanbul Üniversitesi özelinde öğrencilerin haklarını alabilecek uygulamalara ses çıkarmasının önüne geçme isteği bu kararı onlara aldırtmıştır” dediler.
Daha sonra Anakapı'ya yürüyen öğrenciler, burada diğer fakültelerdeki arkadaşları ile buluştu. Okunan basın açıklamasında “Bu karar sıradan diye nitelendirilebilecek bir karar değildir. Üniversitede bilime, akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbedir. Karar hukuken incelendiğinde de açıkça hukuka aykırıdır. Bu kararla anayasada belirtilen en temel insan hakları ilkelerinden olan seyahat özgürlüğü, vücut dokunulmazlığı hakkı, özel hayatın gizliliği ilkeleri de ihlal edilmektedir.
İstanbul Üniversitesi'nde polise sınırsız arama yetkisi verildi. Okul yönetiminin talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Fatih ilçesi sınırlarında bulunan bütün fakültelerde bina girişlerinde ve içlerinde öğrencilerin üstlerini, çantalarını, poşetlerini, özel eşyalarını ve kağıtlarını dahi arayabilecek. Bu karar sıradan diye nitelendirilebilecek bir karar değildir. Üniversitede bilime, akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbedir. Karar hukuken incelendiğinde de açıkça hukuka aykırıdır. Bu kararla anayasada belirtilen en temel insan hakları ilkelerinden olan seyahat özgürlüğü, vücut dokunulmazlığı hakkı, özel hayatın gizliliği ilkeleri de ihlal edilmektedir" ifadelerine yer verildi.
Eylemde öğrenciler okul giriş kapısına "İstanbul Üniversitesi Yarı Açık Cezaevi" pankartı astılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.