8 Ocak 2011 Cumartesi

Mahkeme masrafı Başbakanlık'a

AYİM, Erdoğan ve Gönül'ün YAŞ'ta kriz yaratan üç generalin terfi kararına önce şerhsiz imza attıkları, ardından da "Biz toplantıya katılmadık" diyerek imzalarını inkâr ettiklerini saptadı.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin (AYİM) üç generalin terfi ettirilmesine ilişkin gerekçeli kararında; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün terfi kararlarını önce “şerhsiz” imzaladığı, daha sonra ise “Biz toplantıya katılmadık” diye çark ettikleri ortaya çıktı. Üç generalin terfi davasını kazanması üzerine Başbakanlık, üç generale dava masraflarını borçlandı.
AYİM’in, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun, “bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali” istemini yerinde bulduğu gerekçeli kararında ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Mahkemenin, Genelkurmay Başkanlığı’ndan 7 Aralık 2010 tarihinde istediği gizli Yüksek Askeri Şûra kararlarına göre, terfi kararlarını Başbakan Erdoğan ve Bakan Gönül şerhsiz imzaladı. AYİM’in yazdığı gerekçede, hükümet üyelerinin de imzaladığı YAŞ kararıyla üç generalin 30 Ağustos tarihi itibarıyla bir üst rütbeye terfi edeceğinin kayıt altına alındığı vurgulandı. Ancak, Başbakanlık daha sonra yaptığı savunmada Erdoğan ve Gönül’ün toplantıya katılmadığını belirterek YAŞ kararlarının geçersiz olduğunu öne sürdü.
 AYİM ise bu savunmaya çarpıcı bir yanıt verdi. Başbakan, Milli Savunma Bakanı veya diğer şûra üyelerinden bazılarının YAŞ toplantısına katılmamasının toplantının yapılmasına yasal olarak engel olmadığına ve alınan kararların YAŞ kararları olduğuna işaret eden AYİM, şu ifadeleri kaleme aldı:
“Davacının durumunun görüşüldüğü oturuma Başbakan’ın ve Milli Savunma Bakanı’nın katılmadığı (ve fakat davacının adının da yer aldığı terfilere ilişkin nihai kararı imzaladıkları) 2010/04 sayılı YAŞ kararından anlaşılmış ise de toplantıya Başbakan’ın ve Milli Savunma Bakanı’nın katılmamış olması YAŞ kararının hukuki niteliğine bir etkisi olmadığı gibi bu durum kararname aşamasında ilgili makamların kanunun öngörmediği yetkiyi kullanmalarına imkân vermemektedir.”
AYİM, terfi ettirilmeyen üç generalin “iptal” istemi yönünde karar verirken, mahkeme masraflarını da Başbakanlık’a yükledi. Karar gerekçesinde, “Yargılama giderlerinin davalı idareye yükletilmesine; buna göre sarf edilen 48 TL posta giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine karar verildi” denildi. AYİM’in oybirliği ile terfi ettirilmesi gerektiğini belirten generaller, 22 Kasım’dan bu yana açıkta bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.