26 Ocak 2013 Cumartesi

Irakta 23 Ocak’ta yapılan bombalı saldırının hedefi: Türkmen liderleri imha etmek


Irak'ın Türkmenlerin yaşadığı Tuzhurmatu ilçesi'nde yapılan ve çok sayıda Türkmen'in hayatını kaybettiği intihar saldırısında, Türkmen liderlerin hedef alındığı ortaya çıktı. Saldırının, liderlerin içinde bulunduğu taziye odasına yapılması, Türkmen liderlerin birliği savunan politikalarına saldırı olarak yorumlandı.

SALDIRININ HEDEFİ TÜRKMEN LİDERLER

Saldırı, Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı ve Selahattin İl Meclisi Üyesi Ali Haşim Muhtaroğlu'nun kayınbiraderi Ahmet Salah Asker'in cenazesinde gerçekleşti. Tuzhurmatu'daki caminin, girişinde taziye odası olarak bilinen odada kendini patlatan intihar eylemcisi, Türkmen liderleri hedef aldı. Irak'taki Barzani yönetimi merkezli bölünme tartışmalarında Irak'ın birliğini ve bütünlüğünü savunan Türkmen liderlerden, cenazeye katılan Türkmen edebiyatçılarından Mehmet Mehdi Bayat ve Tuzhurmatu Nüfus Müdürü Mehmet Beyati hayatını kaybetti. Saldırıda, taziye meclisinde bulunan Irak Milli Meclisi'ndeki Türkmen milletvekili Fevzi Ekrem, ITC Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu, eski ITC Başkanı Sadettin Ergeç, Selahattin Vali Yardımcısı Ahmet Koca , Kerkük İl Meclisi üyesi Munir Kafili de yaralandı.

Cenazeye ITC Başkanı Erşad Salihi'nin de katılacağı, ancak saldırının duyulmasından sonra, vazgeçtiği öğrenildi.

GIYABİ CENAZE NAMAZI

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (ITKYD), Tuzhurmatu'da 23 Ocak'ta gerçekleşen saldırıda ölenler için Fatih Camii'nde gıyabi cenaze namazı kıldı. AKP'ye destek veren kesimlerin yoğun olduğu bölgede kılınan Cuma Namazı sonrasında gıyabi cenaze namazına, Türkmenler dışında katılım olmaması dikkat çekti. Namaz sonrasında, saldırıda katledilen Türkmenler için dualar edilirken ITKYD Genel Başkanı Mehmet Tütüncü, bir konuşma yaptı. Bu tür saldırıların önlenmesi için Irak Hükümetini syasi, hukuki ve askeri önlemler almaya çağıran Tütüncü konuşmasında şunları vurguladı:

'PEŞMERGELER GÖREVDEN ALINSIN'

"Türkmen bölgelerin güvenliği üzerinde hakim olan ve bu bölgelerde şiddet ve saldırıları önleyemeyen ve bu mevkilerin yüzde 90'ından fazlasını işgal eden KDP ve KYB'ye ait güvenlik güçlerinden sorumlu yetkililerin derhal görevden alınmasını talep ediyoruz. Bu olayların tekerrür etmesi durumunda BM ve AB gibi uluslararası ve bölgesel kuruluşlarda hak arayışına gireceğimizi de buradan bildiriyoruz."

Namazdan sonra Aydınlık'ın sorularını yanıtlayan Tütüncü, saldırıdaki asıl hedefin Türkmen liderler olduğunun altını çizdi. "Irak'ın bütünlüğünü savunan yegane unsur Türkmenler'dir" diye konuşan Mehmet Tütüncü şunları kaydetti:
"Nüfusunun tamamı Şii Türkmen olan Tuzhurmatu'da da, Kerkük ve Telafer'de olduğu gibi, 2003 yılından bu yana yoğun bir şekilde Kürt göçü yaşanıyor. Türkmenlerin ağırlıkta olduğu, Türkmeneli kentlerinde demografik yapı değiştirilmek isteniyordu. Tuzhurmatu da, KDP ve KYB'nin planları açısından son derece kritik bir yerde. Bağdat ile Kerkük ve Bağdat ile Selahattin arasında bir kesişim noktası. Ayrıca gerek petrol gerekse diğer yer altı kaynakları açısından zengin bir bölge."

'BİR TAŞLA İKİ KUŞ'

Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği Başkanı Salman Nalbant da, saldırıların Türkmenleri göçe zorlamak ve lider kadroyu yok etmek için yapıldığının altını çizdi. Nalbant "Tuzhurmatu Şii Türkmenler'den oluşuyor. Bir taşla iki kuş vurmak istiyorlar" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ TÜRKMENLER'İ SİLDİ

Saldırının yapıldığı gün olayı kınayan bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı'nın, saldırıda Türkmenler'i görmemesi dikkat çekti. Tuzhurmatu için "çoğunluğu Türkmen olan" ifadesinin kullanıldığı Bakanlık açıklamasında, saldırının "Şii camiine yapıldığı" ifadesi yer aldı.

ÖNEMLİ AYRINTI

Tuzhurmatu'daki saldırıda Türkmenler önemli bir ayrıntıya da dikkat çekti. Türkmenler, Ahmet Salah Asker'in önde gelen bir isim olduğunu belirterek, şu tespiti yaptılar:
"Asker'in öldürülmesi de bu saldırının ilk aşaması olabilir. Çünkü Asker'in öldürülmesi durumunda, çok sayıda Türkmen önderin o cenazeye gideceği bilinir. Bu, çok ustaca hazırlanmış bir planın parçası olabilir."

Ceyhun Bozkurt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.