19 Aralık 2010 Pazar

CHP’de Kılıçdaroğlu dönemi


CHP’nin 15. Olağanüstü Kurultayı dün tamamlandı. Liderlik tartışmalarını en azından bir süre sonlandıran kurultay, partide Kılıçdaroğlu liderliğini tescillemiş oldu.
CHP’nin 15. Olağanüstü Kurultay’ı dün Ankara Arena’da gerçekleştirildi. “Çarşaf Liste-Blok Liste” tartışmalarıyla girilen Kurultay’da Kılıçdaroğlu tercihini blok listeden yana kullanırken, bu yolla partide kendi kadrolarıyla yola devam edeceğini de tescillemiş oldu.
Kurultayda yapılan konuşmalar ve açılan pankartlara sembolik bir sol atmosfer hakim olurken; gerek PM’ye seçilen isimler, gerekse de Kürt sorunu, dinselleşme, vb. başlıklarda net duruş belirtilmekten kaçınılması bu atmosferin çok da sağlam temellere sahip olmadığının işareti olarak yorumlandı.

Parti Meclisi (PM) seçimi sonuçlandı
Haberimiz yayına hazırlandığı saatlerde seçim sonuçları kesinleşen yeni CHP Parti Meclisi (PM), şu isimlerden oluştu:
“Yaşar Ağyüz, Yakup Akkaya, Engin Altay, Ali Arslan, Sencer Ayata, Enver Aysever, Süheyl Batum, Gülsün Bilgehan, Mehmet Volkan Canalioğlu, Osman Coşkunoğlu, Muhammet Çakmak, İzzet Çetin, Doğa Çiğdemoğlu, Mesut Değer, Turgut Dibek, Zeki Durmaz, Atila Emek, Didem Engin, Aykan Erdemir, Haluk Eyidoğan, Levent Eyipişiren, İsa Gök, Gökhan Günaydın, Mehmet Zeki Gündüz, Hurşit Güneş, Emrehan Halıcı, Turan İçli, Sena Kaleli, Osman Kaptan, Atilla Kart, Ayten Kayalıoğlu, Sema Kendirci, Osman Korutürk, Ali İhsan Köktürk, Bülent Kuşoğlu, Faruk Loğoğlu, Aylin Nazlıaka, Bertil Emrah Oder, Ekrem Kerem Oktay, Gülseren Onanç, Melda Onur, Umut Oran, Oğuz Oyan, Ensar Öğüt, Veli Özdemir, Ramazan Kerim Özkan, İhsan Özkes, Mehmet Ali Özpolat, Faik Öztrak, Ali Arif Özzeybek, Hüseyin Pazarcı, Zuhal Samlı, Perihan Sarı, Atila Sav, Vahap Seçer, Mehmet Ali Susam, Bihlun Tamaylıgil, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Binnaz Toprak, Erdoğan Toprak, Faik Tunay, Muhammet Rıza Yalçınkaya, Hüseyin Yaşar, İrfan Hüseyin Yıldız, Ayşe Ataç Yılmaz ve Alaaddin Yüksel”.
68 kişilik çekirdek listede en az oyu, tartışmalı isim Gürsel Tekin’in alması dikkat çekti.
68 kişilik listeye ek olarak 18 aday arasından 12 kişi de “Bilim ve Kültür Yönetim Platformu” üyesi olarak PM’de yer aldı. Bu isimler Birgül Ayman Güler, Önay Alpago, Mevlüt Aslanoğlu, Ufuk Ataç, Deniz Pınar Atılgan, Seyhan Erdoğdu, Hülya Güven, Ercan Karakaş, Ömer Kurtaş, Nihat Matkap, Nur Serter ve Sacid Yıldız oldu.
Bilim ve Kültür Yönetim Platformu üyeliğine aday olup seçilemeyen 6 isim ise Ali Tezel, Selçuk Şafak Demirbulak, Nurcan Şanlı, Alper Taşdelen, Servet Ünsal ve Nuran Yıldız oldu.
Baykal ve Sav yanlılarına engel
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun blok liste yöntemini kullanması, eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav yanlısı isimlerin çok büyük ölçüde listede yer almaması sonucunu verdi.
Blok liste, bu yönüyle Kılıçdaroğlu ekibinin CHP içinde yakın vadede egemenliğini ve kesin söz sahibi olmalarını tescillemiş oldu. Öte yandan kendilerine yakın isimleri çarşaf liste yoluyla PM’ye sokmayı düşünen Baykal, blok liste karşısında tepkisini, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından salonu terk ederek ve oy kullanmayarak gösterdi. Bu durum, CHP’nin seçim sonrası dönemde tekrar hareketlenebileceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.
PM seçimlerinin ardından yapılacak Merkez Yürütme Kurulu seçimleri de parti yönetiminin nihai şekline kavuşması için önem taşıyor.
“Sosyal devlet” vurgusu
Kurultayda konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki kurultayda yaptığı konuşmaya benzer şekilde “sol” mesajlar verdi.
Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun “sol” mesajlarının ana eksenini popülist vurguların ön planda olduğu bir “sosyal devlet” anlayışı oluşturduğu ve salonda açılan Deniz Gezmiş pankartları, okunan devrimci şiirler ve sol söylemin bu anlayışın gölgesinde kaldığı görüldü.
Mesajların ağırlıkla yaklaşan seçimlere yönelik vurgular taşıdığı ve hükümete de bu eksenden yüklendiği görülürken; Kılıçdaroğlu’nun laiklik, Kürt sorunu, cemaatler vb. başlıklarda net pozisyon almaktan kaçınması dikkat çekti.
Kurultay konuşmasında “sosyal devleti kurmak CHP’nin boynunun borcudur” diyen Kılıçdaroğlu, “Değerli yol arkadaşlarım, yoldaşlarım, devrimci gelenekten gelen, halk için çaba harcayan değerli CHP’liler, işsizlik açlıktır, yoksulluktur, kavgadır. İşsizlik sosyal devletin dibine konmuş bir dinamittir. AKP iktidarının derdi işsizliğe çözüm bulmak, yoksulluğu çözmek değil. Bunlar bizim derdimiz. Halkın iktidarında çözmek için yola çıkacağımız ilk konu işsizlik olacak. İstihdam yaratmayan bir büyüme Türkiye'nin geleceği için sağlıklı değildir. Başbakan işverenlere bir işçi alın diyor. Sen devletsin. Sen niye almıyorsun? Senin elinden tutan mı var? Kendi beceremiyor işverene çatıyor. Sen beceremiyorsan beceren bir iktidar gelecektir oraya” diye konuştu.
Sosyal devlete ilişkin vurgularını sürdüren Kılıçdaroğlu, “Sosyal devleti kuracağız, etkin hale getireceğiz. Sosyal devlet çağdaşlık, uygarlık, tasada ve kıvançta beraber olmak demektir. Sosyal devlet kimsenin ötekileştirilmemesidir. Yoksulluğun tarihe gömüldüğü devlet demektir. Sosyal devlet sadaka dağıtan devlet değildir. Türkiye'de bütün bireylerin onurla yaşamasının anahtarı demektir” diye ekledi.
Kılıçdaroğlu, aile sigortası uygulamasını başlatarak her aileye asgari bir gelir sağlayacaklarını da sözlerine eklerken; hükümet tarafından çıkarılan “CHP gelirse yeşil kartınız iptal edilecek” söylentisinin de yalan olduğunu söyledi.
Emekliler, çiftçiler, üniversiteliler ve atanamayan öğretmenler
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında yer verdiği konulardan biri de öğretmen atamaları oldu. Kılıçdaroğlu, “Binlerce okulumuzda öğretmen yok. Vekil öğretmenler çocuklarımızı yetiştiriyor. Ama sokakta atama bekleyen on binlerce öğretmen var. Bütün atanamayan öğretmenlere ve ailelerine sesleniyorum, halkın iktidarında atanamayan öğretmen kavramı olmayacaktır" dedi.
Üniversite harçları ile ilgili bir çalışma yaptıklarını ve harçları tümüyle kaldıracaklarını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, öğrencilerin tümünün internete ulaşmasını sağlayacaklarını belirtti.
Konuşmasında emeklilere de seslenen Kılıçdaroğlu, iktidarın emeklilerin milli gelir artışından pay almasını engelleyen yasal düzenlemesiyle “onların başına çorap ördüğünü” kaydetti.
Kılıçdaroğlu, çiftçinin, köylünün AKP iktidarının yanlış uygulamaları nedeniyle yabancı bankaların, tefecilerin kölesi haline dönüştürüldüğünü de savundu. Mazotta ÖTV’yi kaldıracaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu:
“Biz söz veriyoruz. CHP olarak ben söz veriyorum, benim sözüm işçi, emekli, memur, yurtsever, halkını seven Kemal'in sözüdür. Mazotta ÖTV’yi biz kaldıracağız. Sayın Başbakan diyor ki ‘ÖTV'yi kaldıracağız diyorsun ama parayı nereden bulacaksınız?’ Buradan sesleniyorum, kulağı iyi duysun diye. Benim adım Recep Tayyip Erdoğan değil. Benim adım Kemal Kılıçdaroğlu. Parayı bulacağım diyorsam parayı bulurum.”
Konuşmasında sınırlı da olsa diğer başlıklara da değinen Kılıçdaroğlu, AKP’nin "çetelerle mücadele ediyoruz" diyerek kendi çetelerini oluşturduğunu söyledi, ancak Fethullah Gülen cemaatine değinmedi.
Hükümetin düşünceye de sansür uyguladığını söyleyen Kılıçdaroğlu, buna örnek olarak Doğan medyasının durumunu isim vermeksizin vurguladı. Kılıçdaroğlu, son günlerde üniversitelilere yönelik şiddete de değindi.
Sanatçılara da seslenen Kılıçdaroğlu, somut bir öneride bulunmaksızın “Özgür bir Türkiye yaratacağız ve siz o özgür Türkiye’de sanatınızı icra edeceksiniz” diye konuştu.
41 başlıkta söz verdi
Kılıçdaroğlu konuşmasında 41 başlığa değinerek, bunların halka verilen birer söz olarak kabul edilmesini istedi. Söz verilen başlıkların köklü bir politika değişikliğini yansıtmaktan ziyade, pek çoğunun kısa vadeli ve devlet bütçesinden karşılanacak vaatler olması dikkat çekti.
Kılıçdaroğlu’nun “söz”leri şöyle sıralandı:
1- Hak ve özgürlükleri genişleten ve güvence altına alan bir Anayasa hayata geçirilecektir.
2- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacaktır
3-DGM'lerin yerine getirilen özel yetkili mahkemeler kaldırılacaktır
4- Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kumu, Atatürk'ün vasiyetine uygun olarak eski konumuna getirilecektir
5- Medya özgür ve bağımsız olacaktır
6- Özel yaşamın gizliliği sağlanacak, telefon dinleyenlerden, korku imparatorluğu yaratanlardan hesap sorulacaktır
7- Faili meçhul cinayetler aydınlatılarak, devletin içindeki çeteler ortaya çıkarılacaktır
8- YÖK kaldırılacaktır
9- Üniversiteler bilimsel, yönetsel ve mali özerkliğe kavuşturulacaktır
10- Üniversite yönetimlerinde gençlere söz hakkı verilecek ve karar sürecine katılmaları sağlanacaktır
11- Üniversite öğrencilerinin yurt sorunu en geç iki yıl içinde tümüyle çözülecektir
12- Harçlar kaldırılacaktır
13-Aile sigortası getirilerek sosyal devlet güçlendirilecek, yoksulluk tarihe gömülecektir
14- İşsizlik sigortası fonu, amacına yönelik olarak kullanılacaktır
15- Kamuda taşeron işçilik kaldırılarak, taşeron işçiler ILO normlarına göre kadrolu çalıştırılacaktır
16- Kamuda 4/B ve 4/C uygulamalarına son verilecektir
17- Emeklilere milli gelir artışından pay verilecektir
18- Emeklilerin beklediği intibak yasası çıkarılarak, emekliler arasındaki eşitsizlik giderilecektir.
19- tarım ve çiftçi desteklenecek, mazotta ÖTV kaldırılarak, mazot fiyatı yarıya indirilecektir.
20- Kadın ve gençlerimizin siyasette temsili artırılacaktır.
21- Temsilde adalet ilkesini yok eden yüzde 10 seçim barajı kaldırılacaktır.
22- Seçim yasaları değiştirilerek, liderlerin değil, milletin kendi milletvekilini seçebilmesi sağlanacaktır.
23- Siyasi Partiler Yasası demokratikleştirilecek, lider sultasına son verilecektir.
24- Milletvekili dokunulmazlıkları, kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacaktır.
25- Siyasi Ahlak Yasası çıkarılacaktır.
26- Seçimle gelen milletvekilleri ve yöneticilerin mal bildirimleri internet ortamında kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.
27- Siyasetin finansmanı şeffaf hale getirilecektir.
28- Parlamentoda, başkanlığını muhalefetin yapacağı, Kesin Hesap Komisyonu kurulacaktır.
29- Kamu İhale Yasası AB standartlarında yeniden düzenlenecektir.
30- GAP Projesi bir an önce tamamlanacak, GAP'a ayrılmış kaynaklar amaçları dışında kullanılmayacaktır.
31- Güney Doğu'daki mayınlı araziler mayınlardan arındırılarak, topraksız köylülere verilecektir.
32- Doğu ve Güneydoğu'da seçilmiş yatırımlara, sıfır faizli ve uzun vadeli kredi verilecektir.
33- Doğu ve Güneydoğu'da işsizlik ve aş sorunu doğrudan yapılacak devlet yatırımları ile çözümlenecektir.
34- Yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilerek, Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke konumdan çıkarılacaktır.
35- Çevre talanına 'dur' denilecektir.
36- Rant yasaları değil, kent yasaları çıkarılacaktır.
37- 2/B arazilerinin mülkiyet sorunu çözülecek, kullandıkları araziler orman köylüsüne bedelsiz verilecektir.
38- Üreticinin baş tacı olduğu bir ekonomik düzen kurulacaktır.
39- Ekonomi sıcak paraya değil, 'çalışana, üretene alın terine' teslim edilecektir.
40- Bilim ve teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli bir ekonomik kalkınma hedeflenecektir.
41- Türkiye 2023 yılında bölgesinde lider, dünyada oyun kurucu konuma taşınacaktır.
Yandaş medya Baykal-Sav ve Tekin’e dikkat çekti
Hükümet yandaşı yayın organları kurultaya ilişkin yaptıkları yayınlarda Cihan Haber Ajansı’nın haberlerini kullanırken, bu haberlerde Baykal-Sav ekibinin tasfiyesi ve gelecek dönemde olası huzursuzluklarına dikkat çekilirken, Gürsel Tekin’in 68 kişilik çekirdek PM listesinde en az oyu alması da yine Baykal ve Sav destekçilerinin Tekin’i onaylamadığı şeklinde yorumlandı.

2 yorum:

  1. Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan siyaset ve bu siyasetin iki ana kurumu iktidar ve muhalefet...

    İktidar ve muhalefet arasında iletişim sağlanamaz ise, iktidar ve muhalefet arasındaki savaş yerine barışa terketmez ise bunun doğal bir sonucu olarak aksaklıklar ve çözünmelerde olacaktır.

    Biraz önce söyledim. Siyaset demokrasi için gerekli bir alandır. Ancak şöyle bir gerçekte var ki siyaset çoğu zaman günahkar bir meslektir. Siyaset ahlakına uymayan siyasetçiler bu günahkar mesleğe memur olan şahıslardır. Sadece yalan ve iftira ile siyaset yapanlar şüphesiz seçim gününde hüsrana uğrayacak olanlardır.

    Bu noktada A veya B partisine bir eleştiri yapmak istemiyorum. Her hece zaten adresine teslim edileceğinden bu açıdan bir tereddütüm yok.

    Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  2. Çok sağol yorumun için Eyüp Aktuğ.
    Çok önemli şeyler yazmışsın..

    Bugünün siyasetini özet geçmişsin kısaca...

    YanıtlaSil

SESSİZ KALMA.