11 Aralık 2010 Cumartesi

MECLİSİN 5 MİLYON DOLARI NEREYE GİTTİ

Antalya'nın dünyaca ünlü antik kenti Patara'da 400 villa yapılacağına ilişkin haberimizin yarattığı tartışmalar sürerken, eski çağ dilleri ve kültürleri üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Sencer Şahin'den çarpıcı bir açıklama geldi.

'MECLİS BİNASI DEĞİL, KONSER SALONU!'
Patara'nın yapılaşmaya açılmasına ilişkin haberimiz üzerine, antik kentte bulunan ve 'dünyanın ilk meclis binası' olduğu öne sürülen Patara Bulevterion'u hakkında ortaya atılan tezlerin yanlış olduğunu savunan Şahin, meclis binası olduğu öne sürülen yapının, odeon (konser salonu) olduğunu söyledi.

'İDDİALAR BELGEYE DAYANMIYOR'
2008 yılında Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredilen ve TBMM himayesinde restorasyonu devam eden yapının meclis binası olmadığı yönünde bir çok kez açıklama yaptığını dile getiren Şahin, belge temeline dayanmayan aksi yöndeki iddiaların en üst düzeyde devlet yöneticileri nezdinde de kabul görmesini kaygıyla izlediğini belirtiyor.

MECLİS BAŞKANI'NA RAPOR İLETTİ

Patara'daki gelişmeler karşısında isyan eden Prof. Şahin, iki yıl önce dönemin Meclis Başkanı Köksal Toptan başta olmak üzere, Patara kazılarının bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'ne konuyla ilgili bilimsel bir rapor ilettiğini söylüyor.

MECLİS, 'ÇALIŞMALARA DEVAM' DEDİ
Ayrıca CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü aracılığıyla da konuyu meclis başkanlığının dikkatine sunduğunu vurgulayan Şahin, aradan geçen uzun zamanın ardından kendisine meslis başkanlığı sekreteri aracılığıyla sözlü olarak bir bilgi ulaştırıldığını ve "çalışmalara devam edilmesi" yönünde karar alındığının bildirildiğini anlatıyor.

Sencer Şahin

BELGELERİYLE AÇIKLADIM

Bunun üzerine biliminsanı sorumluluğu içinde konuyla ilgili bulgularını kamuoyuyla paylaşmayı sürdürme kararı aldığını anlatan Şahin, Arkeoloji ve Sanat Dergisi'nin 134. sayısında yayınlanan kapsamlı makalesinde, Likya Birliği Meclisi olduğu öne sürülen ve önümüzdeki yıl düzenlenecek olan 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde dünya parlamento başkanlarının davet edileceği Patara'daki antik yapının niteliğini belgeleriyle birlikte ortaya koyduğunun altını çiziyor.

BELEDİYE BİNASI OLMASI BİLE KUŞKULU
Makalesinde, "Turistik tanıtım uğruna bilimi çarpıtmak, bilimi ve kültür mirasını siyasetin enstrümanı haline getirmek bilim etiğiyle bağdaşır mı? Gerçeği saptırmakla turizm propagandası yapılır mı?" sorusunu yönelten Prof. Şahin, odeion olduğu kesin olan bina yıkıntısının, bırakınız Birlik binası olmasını, bir kent meclisi (belediye) binası olarak kullanıldığı bile kuşkuludur" diyor.

GEÇ OLMADAN UYARMAYI GÖREV SAYIYORUM

Akdeniz Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Eski Başkanı olan Şahin, şimdilerde emekli öğretim üyesi olarak aynı üniversitede doktora öğrencilerine ders vermeyi sürdürüyor. Patara'da yapılması planlanan ve dünya parlamento başkanlarının davet edileceği toplantının Türkiye'nin itibarını zedeleyeceği görüşünü yineleyen Şahin, 'çok geç olmadan kamuoyunu uyarmayı' da biliminsanı sorumluluğu olarak gördüğünü söylüyor.

ANTALYA VALİSİ’NDEN, ‘ŞUBAT’A KADAR BİTİRİN’ TALİMATI
Sencer Şahin’in yazısını aktarmadan önce Ekim başında Antalya’da yapılan ve Vali Altıparmak’ın başkanlık ettiği Patara toplantısının ayrıntılarını kısaca anımsayalım. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, konuyla ilgili toplantıda, Patara antik kentindeki ‘dünyanın ilk demokratik meclisinin’ restorasyon çalışmaları ve çevre düzenlemesinin Şubat ayına kadar tamamlanması talimatı verdi.

Patara'da restore edilen yapı böyle olacak

3 HELİKOPTER PİSTİ YAPILACAK!
Anadolu Ajansının haberine göre, “toplantıda sunum yapan Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Patara'nın Likya Birliği'nin başkenti olduğunu belirterek, antik meclisin restorasyon çalışmalarının 5 milyon 713 bin 150 TL'ye mal olacağını bildirdi. Kapankaya, bölgeye rahat ulaşım sağlanabilmesi için yolların yeniden planlandığını parlamento başkanlarının ulaşımı için 3 helikopter pisti yapılmasının planlandığını anlattı.

BÖYLE FIRSAT BİN YILDA BİR GELİR!
Türk Telekom’un bölgede kesintisiz iletişim sağlanabilmesi için güçlü wi-fi hizmeti vereceğini söyleyen Kapankaya, antik Patara Limanı ile Deniz Feneri arasına kanal açılacağını söyledi. Kapankaya’nın, yürütülen çalışmalar sonunda sadece antik meclisin değil, Patara'nın çehresinin ve imajının da değişeceğini belirtmesi üzerine Vali Altıparmak, 'Bu tür faaliyetler o bölge için bir fırsattır. 100 yılda, bin yılda böyle bir fırsat gelir. Kurumlar, herkes dört elle sarılsın. Zaman çok kısa. Bütün kurumlar çalışmalara ciddi destek sağlasın' diye konuştu.
MEVZUAT KUTSAL METİN DEĞİL
Bölgenin peyzaj düzenlemesi yapılırken zakkum, çiçek ve gül kullanılmasını isteyen Vali Altıparmak, 'Dikimler şimdiden yapılmalı, dokunduğumuz belli olsun' dedi. Likya Yürüyüş Yolu'nun da broşürlerde kullanılması talimatı veren Vali Altıparmak, bölgenin aydınlatmasının da oradaki antik dokuya uygun yapılmasını istedi. Valinin bu isteği üzerine Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ yetkililerinin mevzuatın antik dokuya uygun aydınlatmaya izin vermediğinin belirtmesi üzerine Vali Altıparmak, 'Mevzuat kutsal metin değil. Halkın ihtiyacını karşılamıyorsa değişmeli, Müteahhitle konuşulmalı, gerekirse farkı biz karşılarız' dedi.

ZAMAN KISA, BU İŞİN ALTINDAN ALNIMIZIN AKIYLA KALKALIM
Patara'daki çalışmaların şubat ayında bitirilmesini isteyen Altıparmak, 'Zaman kısa, Nisan ayı dediğiniz uzak gibi ama yakın. Şubat'ta her işimizin bitmiş olması lazım. Mart'ta gözden geçirmeler ve son rötuşlar yapılır. Antalya olarak bu işin altından alnımızın akıyla kalkmamız lazım' diye konuştu.”
Yusuf Yavuz

PROF. DR. ŞAHİN: “LİKYA MECLİSİ DİYE BİR BİNA YOKTUR!”

İşte TBMM'nin milyonlarca lira ödenek ayırdığı ve geçtiğimiz aylarda yapılan ihaleyle restorasyonu hızla devam eden Patara'daki antik yapıyla ilgili Prof. Dr. Sencer Şahin'in yazdığı, ‘Bilim ve Bilirbilmezlik Üzerine Notlar 1: Patara’da Likya Meclis Diye Bir Yapı Yoktur’ başlıklı o makale...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.