25 Aralık 2010 Cumartesi

TRT ÇALIK'A KIYAK MI YAPTI ?

Karşıyaka ile Bursaspor arasında oynanan Türkiye Kupası grup maçı ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı.
Konu terskose.org isimli spor sitesi yazarı Cem Unutmuş tarafından şöyle ele alındı:
"21.12.2010 saat 20:10 Ziraat Türkiye kupası grup maçı. Rakipler Karşıyaka–Bursaspor. Stadyum İzmir Atatürk Stadı.
Ziraat Türkiye Kupası maçlarının gruplardan itibaren naklen yayın hakkını TRT almış durumda. Sadece bunula da sınırlı değil, isim hakkını da TRT satın almış durumda. Önce kısaca hatırlayalım.
Geçtiğimiz sene 2 sezon için Türkiye Kupası yayın ve isim hakkını Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) aldı. TFF'den yapılan açıklamada kapalı zarf usulüne göre gerçekleştirilern ihalede TRT, yıllık "17 milyon 100 bin dolar Türkiye Futbol Federasyonu payını" teklif ederek, yeni yayıncı oldu. SENE 2009...

Ardından, 4,5 milyon avro karşılığında TRT, Türkiye Kupası isim hakkını 1 seneliğine Ziraat Bankası’na sattı! O dönemin döviz kurlarına bakarak hesapladığımız kadarıyla 9,5 milyon TL'yi tek kalemde kasasına koydu TRT. Bu sezonun isim hakkını da zamsız aynı ücretle Ziraat Bankası'na TRT'nin sattığını düşünürseniz, 19 milyon TL!
TFF Başkanı Özgener ne demişti naklen yayın hakkı ve isim hakkını TRT’nin almasının ardından kısaca hatırlayalım:
"Türkiye Kupası, Türk futbolunun en önemli değerlerinden biri. Son yıllardaki çalışmalarla yeniden marka değeri yükselen bu organizasyonun önemi, son ihale ile birlikte bir kez daha ortaya çıktı. Yayın ve isim hakkı toplam tutarının yeni ihale ile birlikte artarak kulüplerin kazancının yüzde 30 yükselmesi, Türk futbolunda sağlanan güven ortamının bir eseri. Böyle bir ortamda futbolumuza ayrılan kaynağı artırarak, kulüplerimizin çok daha fazla para kazanmasını sağlamak bizlere de gurur veriyor. Bu rakama çıkan TRT’ye, federasyon ve kulüplerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum."
TRT özenle Ziraat Bankası'nı seçiyor. Kendi bankasının kasasından kendi kasasına para aktarıyor bu sonuçla. Peki ya bu hareketle senelik 4.5 milyon avro ülke takımlarından çalınmış olmuyor mu? Üstelik kendi bankamızın pu parayı ödemesiyle ülke senelik 9 milyon avro zarara uğratılmıyor mu?
Süper lig isim hakkının satışından elde edilen geliri sizce hangi kurum almaktadır? TRT ne zamandan beri bu işlere bakıyor? Şaşırmıyorum da artık bu ülkede olanlara.
Naklen yayın hakkını alan kurum grup maçlarından itibaren belirli sayıda müsabaka yayınlayabiliyor. Gruplara kalmadan yerel televizyonlar ya da ulusal kanallar yayın haklarını anlaşıp alabiliyorlar kulüplerden.
Ancak bu anlayış ve zeminde geçtiğimiz Salı gecesi Yeni Asır TV-TRT Anadolu ortak yayınıyla ekranlara taşınan Karşıyaka–Bursaspor müsabakası ile naklen yayın ilkeleri delinmiş oldu!
Turkuvaz medya grubunun sahibi olan ve hükümete yakınlığıyla tanınan Çalık Grubu'nun yayın organlarından birisi olan Yeni Asır TV'de ekrana taşınan bu müsabaka için Karşıyaka kulübü, Bursaspor kulübü, Turkuvaz medya grubu yani Yeni Asır TV'den herhangi bir ücret almışlar mıdır? Almışlar ise bu ücret ne kadardır?
GSGM, Sabri Sadıklar naklen yayın bedeli olarak Bucaspor’dan talep ettiği 55 bin TL’yi yayıncı kuruluştan talep edebilmiş midir? Etmemiş ise neden etmemiştir? Peki ya yasalar ne demektedir konuyla ilgili?
“Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden bu durum 5.5.2009 tarihinde kabul edilen 5894 Sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun ile son buldu.
Kanunun "Yayınların Düzenlenmesi" başlıklı 13. maddesinin 4. fıkrasında yer alan "Futbol müsabakası yayınlarının, TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF’nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71 inci maddesindeki cezai hükümler uygulanır." hükmü ile tekrar FSEK kapsamında koruma sağlandı. Yeni teknolojiler kullanılarak yapılan ihlallere karşı mahkeme yolu göründü. “
Kanun TFF ve yayıncı kuruluşun şikayeti olması gerektiğini söylüyor. Peki ya bu yayını kendi eliyle ortak olarak yayıncı kuruluş yaparak kanunu deliyor ise ne demeli?
Pes demeli elbette!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.