11 Aralık 2010 Cumartesi

Wikileaks'e rakip....Openleaks

DÜNYAYI SALLAYAN WIKILEAKS’İN RAKİBİ NEYİ AMAÇLIYOR?
Dünyayı sallayan Wikileaks’in, Opeanleaks adlı bir rakibinin çıkacağı bugün haber sitelerinde yer aldı.
Peki, Openleaks ne vaat ediyordu?
Gül Poyraz İsveç’ten yazdı:
Elçiye zeval olmaz prensibinden yola çıkacak olan Opeanleaks, aslında eski ve yeni medyanın bir bileşimi olacak. Openleaks daha çok bilgiye veya enformasyona elçilik yapacak, yani conduit prensibi. Sızıntının kaynağı ve basın arasında tarafsız bir elçilik olacak bu. Wikileaks gibi sızıntıyı kendi sayfalarından yayınlamayacaklar. Sızıntıyı eledikten sonra medya organlarına dağıtacaklar. Böylece Wikileaks´in başına bela olan legal tehditleri de önlemiş olacaklar.

Dagens Nyheter
gazetesinden Hans Rosén'e göre bu girişim, geleneksel ve dijital medya araçlarının bir sentezini oluşturacak ve sızıntıyı yayınlayan medya ile aktörlere daha çok yasal korunma sağlayacak.

Birçok büyük medya şirketlerine de ilginç gelebilecek bu düşünce, böylece tek kişi ve küçük bir grubun iktidarların hedefi olmasını engelleyecek. Buna göre, iktidarlara karşı büyük medya şirketleri ve yayın yönetmenleri kolektif bir güç oluşturacak.

Tabii bu insanın aklına şu soruyu da getiriyor: Gelecekte Opeanleaks, bir anlamda ticari bir alana da açık kapı olacak mı? Görünen o. Bu durumda Wikileaks ile Openleaks birbirileri ile tam bir rekabet içinde olabilecekler. İyi mi kötü mü olacak bu? İyi olması ihtimali daha yüksek gibi duruyor. Ne dersiniz?
Gül Poyraz

3 yorum:

  1. bunun hala bir oyun olduğunu anlayamayana yuh diyorum...

    YanıtlaSil
  2. Ben de bir site kuruyorum arkadaşlar..burdan bildireyim..
    FuckLeaks...

    YanıtlaSil

SESSİZ KALMA.