11 Aralık 2010 Cumartesi

İstanbul'un göbeğinde "köleliğe" isyan!

 
Levent'te inşa edilen gökdelen 
tamamlandığında İstanbul'un en yüksek binası olacak
AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in kardeşi Nahit Kiler'e ait lüks Sapphire Gökdeleni'nin inşaatında çalışan işçiler, paralarını alamadıkları gerekçesiyle başladıkları oturma eylemine devam ediyorlar. Şantiyesi köle kampını aratmayan lüks gökdelendeki dairelerin çoğunun satıldığı açıklanmıştı.
AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in kardeşi Nahit Kiler'in önümüzdeki ay açılacağı açıklanan İstanbul Sapphire Gökdeleni'nin inşaatında çalışan işçiler, iki haftadır oturma eylemi yapıyorlar. İşçi eyleminin gerekçesi ise inşaatta aylardır paralarını almadan kölelik koşullarında çalışıyor olmaları.
Oysa Nahit Kiler daha önce basına yaptığı açıklamada, dairelerin yüzde 60'ını inşaat daha tamamlanmadan metrekaresi 12-13 bin dolardan sattıklarını belirtmişti.
Oturma eylemi yapan işçilerden ANKA'ya konuşan Mustafa Akyol, "Nazi kamplarını aratmayacak koşullarda aylarca paramızı alamadan çalıştırıldık. Gencecik bir işçi kardeşimizi iş güvenliğinin olmaması nedeniyle kaza görünümlü bir iş cinayetine kurban verdik. Bu gökdelen işçilerin kanı, sömürüsü, ödenmeyen ücretleri üzerinde yükseliyor. Biz sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Alana kadar da buradan gitmeyeceğiz" dedi.


İnşaata işçi kanı da bulaştı
Şantiyede 17 Eylül 2010 tarihinde 25 yaşındaki Serkan Çetin adlı bir işçinin düşerek yaşamını yitirdiğini belirten Akyol, "Serkan arkadaşımız aslen temizlik işçisiydi, ama başka işler yapmak zorunda bırakılıyordu. Sonunda eksi 5'inci kattan eksi 2'nci kata düşerek öldü. Cesedi ancak 6 saat sonra bulunabildi, çünkü o saate kadar öldüğünü bile fark etmediler" diye konuştu. Çetin'in bu iş için Tokat'taki ailesini bırakıp geldiğini belirten Akyol, şöyle devam etti: "Kiler Holding'in Serkan'ın ailesine 100 bin TL verdiğini duyduk. Düşünün, yitip giden gencecik bir canın bedeli, bu gökdelende bir dairenin 5.5 metrekaresine tekabül ediyor! Bu hangi insanlığa, vicdana sığar?" dedi.
Gökdelenin fiyakasını bozdular, işten atıldılar!
İşçi Akyol, arkadaşları Serkan Çetin'in ölümünün ardından inşaattaki kötü çalışma koşullarını medyaya anlattıkları için işten atıldıklarını belirterek, şantiyedeki kölelik koşullarını anlattı:
"Zaten aylardır paramızı alamıyorduk. Şantiyenin içinde kapısı bile olmayan böcek dolu barakalarda yatıyorduk. Yemekler de çok kötüydü. İş güvenliğinden eser yoktu. Serkan'ın ölümünün ardından Birgün Gazetesi'ne tüm bu kötü koşulları anlattık. Nahit Kiler, çoğu gurbetçi olan ve şantiyede kalan biz işçileri, basına konuştuğumuz gerekçesiyle işten kovdu ve beş kuruşsuz sokağa attı! Üstelik bizi çalıştıran taşeron firmaya da 100 bin dolar ceza kesti."
Patron günübirlik umreye gitmiş
İşçilere ücretlerini ödemeyen, bir kısmını işten atan patronun ise aynı günlerde günübirlik umreye gittiğini belirten Akyol, "Ama bize paramızı vermeyen Nahit Kiler, bir günlüğüne umreye gitti, namazını kılıp geldi. Şu anda şantiyede hala aylardır parasız çalıştırılan işçiler var. Kimi düğününü iptal etti, kimi kirasını ödeyemediğinden az daha evinden atılıyordu. Kanser hastası bir arkadaşımız, bir yıl önce işten ayrıldığı halde hala parasını alamıyor, bu yüzden tedavisi aksıyor" diye konuştu.
Oturma eylemine başladılar
İşçiler, "Bu gökdelen işçilerin ödenmeyen ücretleri üzerinde yükseliyor" yazılı bir pankartla şantiyenin önünde eylem başlattı. Eylemlerinin 8'inci gününde Sapphire özel güvenliğinin pankartlarını zorla indirmeye çalıştığını söyleyen işçi Mustafa Akyol,
"Kiler, arabasının camını açarak bize 'Bu pankartı buradan indirin. Gidin Taksim'de pankart açın' diye bağırdı. Biz de 'Paramızı ver, indirelim' dedik. Bunun üzerine 'Benim size verecek param yok. Ne b.k yerseniz yiyin' dedi ve ağza alınmayacak küfürler edip arabasıyla oradan ayrıldı" dedi.
Ayrıca işçiler, proje müdürü tarafından da "Siz Kiler'e hiçbir şey yapamazsınız, ama o adam size iki dakikada istediğini yapar. Neler yapacağını yakında görürsünüz" şeklinde tehdit edildiklerini belirttiler. İşçiler haklarını alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.