15 Aralık 2010 Çarşamba

Yunanistan işçi sınıfının onurlu yanıtı


Krizin faturasını emekçilerin sırtına yüklemeye çalışan emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı Yunanistan işçi sınıfı direniyor. Yunanistan’da telekomünikasyondan ulaşıma pek çok sektörde geniş katılımlı bir genel grevle hayat durmuş durumda.
Yunanistan’da hükümetin halk düşmanı bütçe önerisini protesto etmek amacıyla çağrısı Kamu Emekçileri Konfederasyonu (ADEDİ) ve Yunan İşçileri Genel Konfederasyonu (GSEE) tarafından yapılan 15 Aralık Grevi bugün tüm ülkede hayatı durdurdu. Özellikle tersaneler, ulaşım ve telekomüniskasyon gibi pek çok sektörde günlerdir devam eden 24 saatlik grevler ve eylemler bugün bir genel greve dönüştü. Genel grevin örgütlenmesinde etkin biçimde çalışan Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) de greve yaygın biçimde katıldı. Greve işsizlerin ve emeklilerin de yaygın katılım gösterdiği belirtiliyor. Grevler haftasonuna değin sürecek.


İşçi sınıfı direniyor
GSEE’nin grevin sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada ekonominin kalbini oluşturan pek çok sektörde Yunanistan işçi sınıfının hükümetin emek düşmanlığına nasıl karşılık verdiği gözler önüne serildi. GSEE’nin açıklamasına göre kimi sektörlerde greve katılım şu şekilde oldu:
Rafineriler: %100
Çelik Endüstrisi: %100
Limanlar: %100
Coca Cola: %100
Tersaneler: %100
Banka, Posta İşleri, Su İşleri, Elektrik Kurumu: %90
GSEE’nin yaptığı açıklamada Avrupa neoliberalizminin halkların daha önce hiç bir biçimde tecrübe etmedikleri böyle ağır faturaları emekçilere dayattığına dikkat çekilirken bu faturaların örgütlü işçiler sayesinde geçersiz kılınacağı vurgulandı.
Eylemler kapsamında şehirlerde hayat dururken, Yunanistan’ın en büyük havayolu şirketi olan Olimpik Havayolları grev nedeniyle bütün seferlerin iptal edildiğini duyurdu.

PAME: “İşçi sınıfının onurlu yanıtı”

PAME, genel grev için yaptığı çağrıda Yunan Hükümeti’nin işçilere bir savaş ilan ettiğini ve bunun yanıtsız bırakılmayacağını belirtti. Bu savaşta her işyerinin, her sanayi bölgesinin ve her bir işçinin direnişin ve karşı saldırının kalesi olması gerektiğinin altını çizen açıklamada hükümetin santajla karışık yalanlarına pabuç bırakılmaması gerektiği söylendi ve başarılı bir genel grevin emekçilerin onurlu yanıtı olacağı belirtildi.
Hükümetin zaten düşük olan ücretlerde indirime gitmeye, çalışanların, emeklilerin ve işsizlerin sosyal haklarını gasp etmeye, işsizliği artırmaya hazırlandığını söyleyen PAME “sizin ve çocuklarınızın büyük patronlar daha çok kar etsin diye yoksulluğa mahkumiyetine göz yummayın” çağrısında bulundu.
PAME, grev çağrısını yapan sendikaların süreç boyunca takındıkları tavrı da eleştirdi ve işçilere çağrısında: “GSEE ve ADEDİ açıktan ya da gizli gizli mücadeleye ihanet ederken ve haklarımızı sermayedarlara satarken bunlara güvenme!” denildi. PAME, işçi sınıfını karşı saldırı için kendi bayrağı altında mücadeleye çağırdı.
PAME’nin çağrısının bir diğer önemli noktası küçük esnaf, zanaatkarlar ve çifçilerle ittifakla hükümet politikalarının geri çevrilmesi gerektiği vurgusuydu.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE), PAME’nin çağrısını desteklerken eylemlere PAME bayrağı altında katıldı.
Atina’da olaylar
Atina’da Parlamento’nun bulunduğu Sintagma Meydanı’nda bir grup gösterici eski kalkınma bakanlarından Yeni Demokrasi (ND) üyesi Kostis Hacıdakis’i dövdü. Polislerin göstericilere saldırısı neticesinde, olaylar büyürken kimi banka ve şirketlere molotof kokteyli atıldı. Atina’da olayların yer yer devam ettiği bildiriliyor.

1 yorum:

  1. Yunanistan işçi sınıfı herkesin duygularına tercüman olmuştur.

    YanıtlaSil

SESSİZ KALMA.