3 Ocak 2011 Pazartesi

Obama bizi uzaya götür!


Bugün yayımlanan bir wikileaks belgesine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup göndererek "Boeing yolcu uçağı satın alınması karşılığında, bir Türk astronotun NASA tarafından uzaya gönderilmesini istediği" ortaya çıktı.
Bugün yayımlanan bir wikileaks belgesine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2010'un Ocak ayında ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderdiği mektupta, Türk Hava Yolları'na Fransız Airbus firmasından değil de Amerikan Boeing firmasından 20 yolcu uçağı alınması karşılığında, NASA'nın bir Türk astronotu uzaya götürmesini istediği ortaya çıktı.
Açıklanan belgeye göre, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ABD'li diplomatlar Boeing firmasının uçaklarını pazarlamak üzere hükümetlerle oldukça aktif pazarlıklara girişmiş. ABD'li diplomatlar Türkiye dışında, Suudi Arabistan ve Bagladeş hükümetleri ile de pazarlık yapmış.

Binali Yıldırım, Gül'ün isteklerini ABD'li diplomatlara ulaştırmış!Yayımlanan belgeye göre, yapılan pazarlıklar çerçevesinde, 2010 yılı Ocak ayında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ABD’nin o dönemdeki Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey ile görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Türkiye’nin uzay programına ABD’nin yardım etmesini ve Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) Türkiye’nin havacılık emniyetinin iyileştirilmesine destek sağlamasını istediğini iletti.
Bakan Yıldırım'ın James F. Jeffrey'e, Boeing uçaklarının alımı karşılığında Gül'ü isteklerini ileterek "Bu alanda işbirliği satış için gerekli ortamı
yaratır" dediği belgelerde ortaya çıktı.
Jeffrey: Satış için Türklerin tuhaf isteğine karşılık verelim!ABD Büyükelçisi Jeffrey ise, Washington’a gönderdiği kriptoda, Türk makamlarının, Boeing uçağı satışını siyasi isteklerle ilintilendirme çabalarını nahoş bulduğunu ancak bu satışta siyasi etkinin derecesinin şaşırtıcı olmadığını" iletti. Jeffrey, Türk yetkililere de, Federal
Havacılık İdaresi’ne (FAA) Türkiye’nin havacılık güvenliğinin iyileştirilmesi ve uzay keşif programında işbirliğinden iki ülkenin de karlı çıkacağını söylediğini kriptoda belirtti.
Jeffrey ayrıca, "Belki yörüngeye bir Türk astronotu yerleştiremeyebiliriz ama havacılık güvenliğini iyileştirmek için Türkiye’nin bu alandaki kapasitesini güçlendirebileceğimiz bizim amaçlarımıza uygun programlar mevcut. Her halükarda, satış için şansımızı azamiye ulaştırmak istiyorsak, bakanın muğlak isteğine bir şekilde yanıt vermeliyiz" dedi.
Diplomatlar satış personeli gibi çalışmış!Belgelerde ayrıca, Bush yönetimi ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasında, 2007’de Bahreyn’e yolcu uçağı satışı konusunda zorlu bir savaş verildiği, sonunda Amerikan diplomatlarının bu emirliği, Boeing jeti satın almaları karşılığında, Ocak 2008’de George W. Bush’un bu ülkeyi ilk ziyaret edecek Amerikan başkanı olacağı şeklinde ikna ettikleri ileri sürüldü.
Bu belgelerden birinde de, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın kendi özel uçağına ABD Başkanlık uçağı Air Force One ile aynı teknolojinin uygulanması karşılığında, Boeing uçağı satışı için devreye girdiği belirtildi.
Bir başka diplomatik belgede de, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın Boeing satışı karşılığında, ülkesinin havayolu şirketine New York’un JFK havaalanına iniş izni verilmesini istediği kaydedildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.