25 Ocak 2013 Cuma

4 yıl erken emekli olabilirsiniz

Sezgin Özcan; SGK'dan, Emekli Sandığı'na, SSK'dan, Bağ-Kur'a kadar tüm sorularınızı yanıtlıyor.

OTOMATİK OLARAK MI KESİLİYOR, BEN Mİ BAŞVURMALIYIM?

5 yıl ön­ce emek­li ol­dum, 1 yıl­dan be­ri de mu­aye­ne­ha­nem var, diş he­kim­li­ği yap­mak­ta­yım. Sos­yal gü­ven­lik des­tek pri­mi­ne ta­bi mi­yim, ta­bi isem oto­ma­tik ola­rak ke­si­li­yor mu yok­sa ben mi mü­ra­ca­at et­me­li­yim? (Mu­kad­des Se­rin)

Emek­li ol­duk­tan son­ra mu­aye­ne­ha­ne aça­rak diş he­kim­li­ği fa­ali­ye­tin­de bu­lun­ma­nız sos­yal gü­ven­lik des­tek pri­mi­ne (SGDP) ta­bi ol­ma­nı­zı ve SGK’­ya bil­di­rim­de bu­lun­ma­nı­zı ge­rek­ti­ri­yor. Bil­di­rim­de bu­lun­ma­yan­la­rı SGK he­men tes­pit ede­mi­yor. An­cak tes­pit et­ti­ğin­de ca­ri dö­nem prim­le­ri ile bi­rik­miş prim borç­la­rı­nı emek­li ay­lı­ğın­dan kes­me­ye baş­lı­yor. Ser­best diş he­kim­li­ği fa­ali­ye­ti­ne baş­la­dık­tan son­ra emek­li ay­lı­ğı­nız­da azal­ma ol­ma­dıy­sa du­ru­mu­nuz he­nüz tes­pit edil­me­miş de­mek­tir.

SGK’­ya bil­di­rim­de bu­lu­nup, bi­rik­miş prim borç­la­rı­nız için 19.01.2013 ta­rih ve 28533 sa­yı­lı Res­mi Ga­ze­te­’de ya­yım­la­nan 6385 sa­yı­lı Ka­nun kap­sa­mın­da ye­ni­den ya­pı­lan­dır­ma ta­lep ede­bi­lir ve ter­ci­hi­ni­ze gö­re pe­şin ve­ya tak­sit­le öde­ye­bi­lir­si­niz.

YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASI YAPARAK EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

1989 yı­lın­da Tür­ki­ye­’de bir kaç ay si­gor­ta­lı ola­rak ça­lış­tım, 1990 yı­lın­da Fran­sa­’ya yer­leş­tim ve 20 yı­lın üze­rin­de ça­lış­tım. 44 ya­şın­da­yım, Tür­ki­ye­’ye ge­ri dö­nüş ya­pa­ca­ğım ve Fran­sa­’da­ki hak­la­rı­mı bu­ra­ya ge­tirt­mek is­ti­yo­rum. Bil­di­ğim ka­da­rıy­la Fran­sa ve Tür­ki­ye ara­sın­da an­laş­ma var. Ne yap­mam ge­re­ki­yor ve na­sıl, ne za­man emek­li ola­bi­li­rim? (Ha­kan Akın­cı)

4/a (SSK) sta­tü­sün­den emek­li­lik için; si­gor­ta baş­lan­gı­cı­nız 23.11.1989 ta­ri­hin­den ön­ce ise 25 yıl­lık si­gor­ta­lı­lık sü­re­si, 51 yaş ve 5450 prim gü­nü; son­ra ise 25 yıl­lık si­gor­ta­lı­lık sü­re­si, 52 yaş ve 5525 prim gü­nü şart­la­rı­na ta­bi­si­niz. Fran­sa­’da­ki ça­lış­ma sü­re­ni­zin ek­sik prim gü­nü­nüz ka­dar kıs­mı­nı borç­la­na­rak, si­gor­ta baş­lan­gı­cı­nı­za gö­re ge­re­ken ya­şı­nı­zı dol­dur­du­ğu­nuz­da emek­li­li­ğe hak ka­za­nır­sı­nız. Fran­sa sos­yal gü­ven­lik mev­zu­atı­na gö­re ara­nan şart­la­rı sağ­la­dı­ğı­nız­da da Fran­sa­’dan emek­li olur­su­nuz.

EMEKLİ MAAŞIM DÜŞMESİN DİYE SİGORTASIZ MI ÇALIŞMAM GEREKİYOR?

01.04.1969 do­ğum­lu­yum. 10.04.1989’da işe baş­la­mış­tım, tam 20 yıl ça­lış­tım ve prim­le­rim 7 bin kü­sur gün. Tek­rar ça­lış­tı­ğım­da as­ga­ri üc­ret­ten emek­li ola­ca­ğım 2 yıl son­ra­ya ka­dar prim­ler da­ha da art­mış ola­cak. 2 yıl son­ra emek­li ma­aşı­mın dü­şük ola­ca­ğı söy­le­ni­yor, prim­ler faz­la ol­du­ğu için. Bu 2 yıl­lık sü­re için­de si­gor­ta­sız mı ça­lış­mam ge­re­ki­yor? (Na­lan Tu­na­man)

Prim­le­ri as­ga­ri üc­ret­ten ya­tan­la­rın ça­lış­ma­ya de­vam et­tik­çe bağ­la­na­cak emek­li ay­lık­la­rı­nın bir mik­tar düş­tü­ğü doğ­ru. Sis­tem, prim gü­nü­nü dol­du­ran­la­rı ade­ta si­gor­ta­sız ça­lış­ma­ya teş­vik edi­yor, an­cak si­gor­ta­sız ça­lı­şın di­ye­mem. Ay­rı­ca emek­li­lik için 2 yıl de­ğil, 14 ay sü­re­niz kal­mış. 45 ya­şı­nı­zı dol­du­ra­ca­ğı­nız 01.04.2014 ta­ri­hin­de emek­li­li­ğe
hak ka­za­nı­yor­su­nuz.

KONTROL MUAYENESİ SONUCU EMEKLİ AYLIĞIM KESİLİR Mİ?

01.01.1966 do­ğum­lu­yum, 01.07.1988 SSK baş­lan­gı­cım ve 7200 gün pri­mim var. Ra­hat­sız­lı­ğım­dan do­la­yı sağ­lık ku­ru­lu­ğu­na baş­vu­ra­rak 25.10.2011-20.10.2013 ta­rih­le­ri ara­sı sü­re­li ver­gi in­di­ri­mi ra­po­ru al­dım. SSK’­ya baş­vu­ra­rak ma­lu­len emek­li ol­mak is­te­dim, be­ni yaş­lı­lık si­gor­ta­sın­da 25.06.2013 ta­ri­hin­de kon­trol is­te­ye­rek emek­li et­ti­ler.
Kon­trol so­nu­cu emek­li­ği­mi ip­tal et­me du­ru­mu var mı, ip­tal eder­ler­se mah­ke­me aça­rak ka­zan­ma şan­sım var mı, yaş­lı­lık si­gor­ta­sın­da kay­bım olur mu? (Faz­lı M.)
Ça­lış­ma gü­cün­de­ki ka­yıp ora­nı­na gö­re en­gel­li­ler için be­lir­le­nen şart­lar­la emek­li ay­lı­ğı bağ­la­nan ki­şi­ler, SGK ta­ra­fın­dan kon­trol mu­aye­ne­si­ne ta­bi tu­tu­la­bi­li­yor. Kon­trol mu­aye­ne­si so­nu­cun­da ça­lış­ma gü­cün­de­ki ka­yıp ora­nın­da azal­ma olan ve en­gel­li şart­la­rıy­la emek­li­lik ay­lı­ğı hak­kı­nı kay­be­den­le­rin ay­lık­la­rı ke­si­li­yor.
Si­ze de sü­re­li ver­gi in­di­rim bel­ge­siy­le en­gel­li­ler için be­lir­le­nen şart­la­ra gö­re emek­li ay­lı­ğı bağ­lan­mış ve kon­trol mu­aye­ne­si­ne ta­bi tu­tul­muş­su­nuz. Kon­trol mu­aye­ne­si so­nu­cun­da ça­lış­ma gü­cün­de­ki ka­yıp ora­nı­nı­zın yüz­de 40’ın al­tı­na in­di­ği tes­pit edi­lir­se emek­li ay­lı­ğı­nız ke­si­lir ve ye­ni­den nor­mal emek­li­lik şart­la­rı­na ta­bi olur­su­nuz. Bu du­rum­da an­cak kon­trol mu­aye­ne­si so­nu­cu dü­zen­le­nen ra­po­ra iti­raz et­me ve da­va aç­ma hak­kı­nız olur.

SSK PİRMLİRENİZ 4 YIL ERKEN EMEKLİ OLMANIZI SAĞLIYOR

01.12.1975 do­ğum­lu­yum. Si­gor­ta baş­lan­gı­cım 01.06.1996. 05.06.1996 ta­ri­hi­ne ka­dar 4 gün prim öde­mem var. Da­ha son­ra 15.08.1997-25.06.1999 ta­rih­le­ri ara­sı baş­ka özel ku­rum­da öğ­ret­men­lik yap­tım ve 1 yıl 10 ay 10 gün da­ha prim öden­di. 08.10.1999 ta­ri­hin­den be­ri dev­let­te ma­te­ma­tik öğ­ret­men­li­ği yap­mak­ta­yım. Me­rak et­ti­ğim, bu baş­lan­gıç­lar be­nim emek­li­li­ği­mi ne ka­dar et­ki­li­yor, han­gi yıl emek­li ola­bi­li­yo­rum? (Öz­lem De­mir)

SSK prim öde­me­le­ri­niz ol­ma­say­dı 08.10.1999 me­mu­ri­yet baş­lan­gı­cıy­la 25 fii­li hiz­met yı­lı ve 58 yaş şar­tıy­la emek­li ola­bi­le­cek­ti­niz. Top­lam 1 yıl 10 ay 14 gün­lük SSK prim öde­me­niz, hiz­met baş­lan­gı­cı­nı­zı 08.09.1999 ta­ri­hi ön­ce­si­ne gö­tü­rü­yor ve ka­de­me­li emek­li­lik şart­la­rı­na ta­bi ol­ma­nı­zı sağ­lı­yor. Bu­na gö­re de 20 yıl­lık fii­li hiz­met sü­re­si ve 54 yaş şart­la­rı­na ta­bi olu­yor­su­nuz. SSK prim öde­me­niz­le bir­lik­te 20 yıl­lık fii­li hiz­met sü­re­si­ni ta­mam­la­yıp, 54 ya­şı­nı­zı dol­du­ra­ca­ğı­nız 01.12.2029 ta­ri­hin­de emek­li­li­ğe hak ka­za­nı­yor­su­nuz.

SİGORTAM ASGARİ ÜCRETTEN YATARSA EMEKLİ AYLIĞIMI ETKİLER Mİ?

1972 doğumluyum, 27.12.1991 sigorta girişliyim. Yaştan dolayı, emekli olmama 7 yılım var. Primim doldu, tavandan ödendi sigortamın son yıldan fazlası. Ekstra bir gelirim olmadığı için tekrar çalışmam gerekiyor. Bu durumda sigortam asgari ücretten yatarsa emeklilikte alacağım ücrete etkisi ne olur? (Selda Kalender)
Sigorta primlerinin sadece son yıldan fazlasının tavandan ödenmiş olması yüksek emekli aylığı için yeterli değil. Zira emekli aylığı hesaplamasında tüm sigortalılık süresince üzerinde prim ödenen kazançlar dikkate alınıyor. Asgari ücret üzerinden prim ödemeye devam edildikçe mevcut prime esas kazanç ortalaması düşeceğinden, emekli aylığının bir miktar azalması söz konusu olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.