22 Ocak 2011 Cumartesi

Başbakan bu kez Taksim'de ıslıklandı!


Taksim'de binlerce kişi AKP'yi ve Başbakanı ıslıkladı. Spor Emek-Sen'in çağrısıyla düzenlenen eyleme çeşitli taraftar grupları da destek verirken, eyleme katılanlar arasında DİSK ve Türk-İş'ten temsilciler, direnişteki işçiler ile ÖDP ve TKP Genel Başkanları da bulunuyordu.
Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nın (Spor Emek-Sen) çağrısıyla saat 14:00’de İstiklal Caddesi’nde bir araya gelen binlerce kişi AKP'yi ve sporu ticarileştiren, siyasi rant malzemesi haline getiren zihniyeti protesto etti.
AKP'yi "ıslıklamaya" gelenler, Taksim Tramvay Durağında buluşup Galatasaray Lisesi önüne kadar Spor Emek-Sen'in "Sporda da Sinmeyeceğiz, Susmayacağız, Seyirci Kalmayacağız!" pankartının arkasında yürüdü.

islik-11.jpg
Telekom Arena'da Başbakanın ıslıkla protesto edilmesi sonrası hedef haline getirilen Galatasarayın taraftar gruplarından Tekyumruk'un yanısıra FenerbahCHE, Beşiktaş Halkın Takımı, Forza Livorno, Beleştepe gibi taraftar gruplarıyla, Zonguldakspor, Adanademirspor, Dersimspor, Nurtepespor taraftarlarının destek verdiği eylemde, bir dayanışma göstergesi olarak taraftar gruplarının pankartlarını rakip takım renklerinde boyadıkları görüldü.
islik-26.jpg
Telekom Arena'nın yapımı sırasında hayatını yitiren işçilerin taşınan dövizlerde unutulmadığı gözlenirken, "Sporcular sendikaya", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" yazılı dövizler dikkat çekti.
TKP Merkez Komite üyesi Erkan Baş ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ın da bulunduğu eyleme DİSK ve Türk-İş Bölge ve İstanbul temsilcileri de katıldı. Deri-İş üyesi işçiler ve UPS işçileri de eyleme destek verenler arasındaydı.
İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüş sırasında "Kimse şah değil padişah değil", "Re re ra Recep Tayyip istifa", "Faşizme karşı tek yumruk, tek barikat", "Yaşasın renklerin kardeşliği", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Yaşasın tribün dayanışması" sloganları atıldı. Eyleme katılanlar, ellerinde AKP ve Başbakana gösterdikleri kırmızı kartlar taşıdılar. Ayrıca, yürüyüş kortejinde bulunan çok sayıda tribün aleti ile ıslıkların sesi protestonun "sesini" artırdı.
islik-12.jpg
islik-18.jpg
"Arena stadıyla 'uyku tulumu' imal edilmeye çalışıldı"
Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, basın metni Spor Emek-Sen Başkanı eski milli futbolcu Metin Kurt tarafından okundu.
Açıklamada, "futbolu halkı uyutmak" adına kullanan diktatör Franko'nun Madrid'teki Barnebau stadına ilişkin sözlerine atıf yapılarak, AKP'nin Arena stadının inşası ile amacına ulaşamadığı vurgulandı:
"Dünyanın tüm ünlü diktatörleri spordan rant sağlamaya çalışmışlardır. Spor ile halkı uyutmak o denli işlerine gelmiştir ki, İspanyol diktatör Franko, Madrid’teki Barnebau stadını yaptırırken 'bana 100.000 kişilik bir uyku tulumu yaptırın' demiştir.AKP’de Arena stadından uyku tulumu imal etmeye çalışmış fakat oyuna gelmeyen Galatasaray taraftarının ıslıklı protestosuyla karşılaşmıştır. Galatasaray taraftarının ıslıklı tepkisi, diktatörlük isteyen zihniyetin, padişahlık özentilerinin heveslerini kursağında bırakmıştır. Başbakan stad açılışını siyasi bir şova çevirmeye çalışmış, ancak 8 yıllık iktidarın yıkım politikalarından usanan halkımızın tepkisi, Galatasaray taraftarlarının aracılığıyla yüzüne vurulmuştur.
"Devrimci Spor Emekçileri Sendikası bu tepkinin haklı olduğunu ve yaşanan protestonun emekçi halkımızın sesinin bir yansıması olduğunu düşünmektedir" denilen açıklamada, AKP'nin spordaki gerici emellerine işaret edildi: "Bugün burada olmamızın asıl nedeni ise bu protesto kadar önemli olduğunu düşündüğümüz, protesto sonrası yaşanan gelişmelerdir. Stadlara siyaset girmeyecek klişesi ardına saklanarak, stadları kendi gerici siyasal emelleri için kullanmaya kalkanların, buna izin verilmediğinde sergiledikleri tavır utanç vericidir. Ülkemiz adına utanç vericidir, ülkemiz sporu adına utanç vericidir."

"Sporseverlere dönük cadı avı başlatıldı"
Açıklamada, stadın açılışında taraftarların gösterdiği demokratik tepkiye AKP'li yetkililerin gösterdiği tepkinin, hükümet partisinin nasıl bir ülke istediğinin açık kanıtı olduğunun altı çizildi:
"Koskoca bir camianın taraftarlarına ağıza alınmayacak hakaret ve küfürler, AKP’li bakanların ve bürokratların ağzından, kamuoyuna yansımış, sporseverlere dönük adeta bir cadı avı başlatılmıştır. En küçük bir şiddet içermeyen bu demokratik tepki karşısında iktidar ve yandaşlarının tavrı, aslında nasıl bir ülke ve toplum istediklerini de açık biçimde göstermektedir. Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası ülkemizin ve halkımızın bu baskıcı uygulamalara, diktatörlük heveslilerine teslim olmayacağını göstermek için, direnen sporseverlerin yanında olduğunu göstermek için bugün buradadır."

"Galatasaray ve taraftarı para ile terbiye edilemez"
Spora piyasacı zihniyetle yaklaşanların eleştirildiği açıklamada, son olayda aynı zihniyetin Galatasaray'ı ve taraftarlarını para ile terbiye etmeye çalıştığı vurgulandı. Stadın inşasında hayatını kaybeden işçilerin de hatırlatıldığı açıklamada işçilerin isimlerinin yaşatılacağı belirtildi:
"Hayatta herşeyi para ile alıp satabileceğini düşünen zavallılar, köklü kulüplerimizden Galatasaray ve taraftarlarını para ile terbiye etmeye çalışmış, halkın parasıyla yapılan ve harcına işçi kardeşlerimizin sadece teri değil kanı da karışan Arena stadını bir şantaj konusu haline getirmeye çalışmışlardır. Galatasaraylı kardeşlerimiz, tüm sporseverler ve biz spor emekçileri biliyoruz ki, Arena stadından dolayı tek borcumuz, başta stadın inşaası sırasında hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize olmak üzere emekçi halkımızadır. Bu stad halkın parasıyla, emekçinin alınteri ile var edilmiştir, kimsenin babasının malı değildir. Huzurunuzda stadın yapımı sırasında kaybettiğimiz işçi kardeşlerimizi bir kez daha saygıyla anıyor ve isimlerini yaşatacağımıza söz veriyoruz."
islik-13.jpg
Toplum gibi sporun da çürütüldüğü ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Türkiye toplumu parababalarının iktidarınca bir bütün olarak çürütülmektedir. Çürümeden spor da nasibini almaktadır. Sporda çürüme bir gerçektir. Şikesiyle, dopingiyle, siyasetiyle, mafyasıyla, kumarıyla, ırkçılığı ve cinsiyet ayrımcılığıyla tam bir batakhaneye dönüştürülen spor arenalarının bu duruma getirilmesinde ne spor emekçilerinin ne de sporseverlerin en ufak bir kusuru bulunmamaktadır. Sporseverler içinde provakatör arayanlar önce kendi yarattıkları bataklığın hesabını vermelidir. Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası bu bataklığın farkındadır. Bu bataklığın kurutulması için tüm sporseverlerle birlikte mücadele etme kararlılığındadır.Bu mücadele içinde taraftar kavgaları değil taraftar dayanışması vardır. Bugün farklı kulüplere gönül vermiş sporseverler birlikte yanyana omuz omuza durabiliyorlarsa, bunun tek bir nedeni vardır. Bizi sporda dostluk, barış ve kardeşlik için verdiğimiz mücadele birleştirmektedir. Bu ülkede spor sadece futbol olmadığı gibi sporcu dendiğinde de akla ilk gelmesi gereken futbolun elitleri olmamalıdır. Sporu yücelten spor emekçileridir. Spor emekçileri topluma karşı sorumluluklarının bilincededir. Spor emekçileri çileli emekçi halkımızın bir parçasıdır. Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası bu bilincin eseridir. Siyasal arenada halkı seyirciliğe mahkum edip istedikleri dolapları çevirenler, ülkemizde parababaları, futbolda sporun egemenleri, bugüne kadar hep tek kale maç yaptılar."
Açıklama, "Bugün bizler ilan ediyoruz ki bundan böyle hiç bir top emekçilerin kalesine girmeyecek. Bugün bu maç AKP ile emekçi halkımız arasındadır. Bizler spor emekçileri ve gerçek sporseverler olarak bu maçta tarafız. Sinmeyeceğiz, susmayacağız, seyirci kalmayacağız!Bu maçı alacağız başka yolu yok!" sözleriyle sona erdi.

1 yorum:

  1. Başbakan her yerde ıslıklanmaya ve yuhalanmaya mahkumdur...Dua etsin daha fazlasını yapmıyoruz.
    "Tayyibi kim vurmak ister"
    -Başta ben...

    YanıtlaSil

SESSİZ KALMA.