11 Ocak 2012 Çarşamba

ABD'li bakandan itiraf: İran nükleer bomba yapmıyor!


ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, katıldığı bir televizyon programında, ABD ve İsrail'in İran'ın nükleer programı hakkında söylediklerinin tersine, bu ülkenin şu anda nükleer bomba üretmediğini söyledi.
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, CBS televizyonunda katıldığı bir programda, İran'ın günün birinde nükleer bombaya sahip olmanın altyapısını döşüyor olabileceğini, ancak bugün bakıldığı zaman ülkenin nükleer bombaya sahip olmadığını söyledi.
Süregelen ekonomik ve diplomatik baskıların da Tahran'ı bu adımı atmaktan alıkoyduğunu söyleyen Panetta, daha önce de bölgedeki ABD güçlerine karşı misilleme olasılığına kapı araladığı için İsrail'in tek taraflı olarak İran'ın nükleer tesislerini vurmasına karşı çıkmıştı.



Obama yönetiminin İran'ın nükleer sanayisine karşı görüşleri değişmiş değil. Ancak Panetta'nın bu sözleri, sesleri daha çok duyulmaya başlanan askeri müdahale taraftarlarına karşı ettiği tahmin ediliyor. Bununla birlikte, programı katılan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, İranlıların ABD'nin saldırısı durumunda nükleer programlarının yok olacağını bilmelerini istediğini söylerken, Panetta da, "önleyici bir savaş olasılığını dışlamadığını" vurguladı.
İran'ın Hürmüz Boğazı'na yönelik hamlesini de değerlendiren Panetta, "İran'ın Hürmüz Boğazı'nı bloke etmesine tahammül etmeyeceğiz. Bu bizim bir başka kırmızı çizgimizdir. Onlara karşılık vereceğiz" diye konuştu. Dempsey de, İran'ın Boğaz'ı kapatacak araçları olduğunu, ancak bu durumda kendilerinin de Boğaz'ı yeniden açmak için harekete geçeceklerini vurguladı.
İran nükleer tesislerini yer altına çekebilir
Öte yandan, nükleer programına yönelik tehditler nedeniyle İran da çeşitli önlemlere başvuruyor. İsrail ve ABD'nin tehditleri nedeniyle, İran'ın yakın zamanda uranyum zenginleştirmeye başlayabileceği ve bunu dağların içlerinde ve yer altında yapabileceği konuşuluyor.

1 yorum:

  1. ABD herhangi bir ülkeye saldırmak için zaten hiçbir zaman bahane aramadı. BOP ile Ortadoğu'da tarihi değişiklikler yapacağını biliyoruz. Emin olun, tarih İran'dan sonra sıradaki kurbanın Türkiye seçildiğini yazacak

    YanıtlaSil

SESSİZ KALMA.