23 Ocak 2011 Pazar

Islık Çalmanın TCK’da Karşılığı

 

 

Neval Kavcar
nevalkavcar@yahoo.com




TCK’nun 3. Bölümünde yer alan “Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar” aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

“Başbakana Hakaret

Madde 302 – (1)Başbakana ıslıkla hakaret eden kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.

(3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Başbakanın iznine bağlıdır.

İktidarı Aşağılamak

(1) Kasten devlet büyüklerinin manevi şahsiyetini küçük düşürücü, öfkelendirici şekilde ıslık çalan kişi: üç aydan bir yıla kadar hapis ile cezalandırılır.

(2) Bu eylemini topluma yayan ve tezahüratlarla yıkıcı boyuta ulaştıran kişi ve kişiler hakkında, 10 bin lira tazminat ve iki yıldan az olmamak şartıyla hapisle cezalandırılır.

(3) Eylemi medya aracılığı ile yayan basın kuruluşu faaliyetine bir yıldan az olmamak üzere ara verilir.


--------------------------------------------------------------------------------





Başbakanı ve hizmetlerini aşağılama

(1) Başbakanı ve hizmetlerini alenen ıslık çalarak, yuhalayarak aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Islık çalma eylemini bilerek, taammüden işleyen kişi ve kişiler; ikinci kez tekrarlanması halinde sınır dışı edilir.

(3) Fiil, genel seçim öncesi gibi toplumun etkiye açık olduğu dönemde işlenirse, cezalar iki kat arttırılarak uygulanır.

(4) Islık çalma eylemini yapan suçluyu öven, köşe yazanlar hakkında da aynı cezalar geçerli olur.”




TT Arena’da yaşanan ıslıklama ve yuhalama hadisesi, Başbakan Erdoğan’ı çok sinirlendirince, yukarıdaki yasa TCK’nuna eklendi. MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural “AKP döneminde ıslık çalmanın bile suça dönüştüğünü” söyleyince, aklın yolu meğer birmiş dedim.

Devletin valisi, emniyeti kamera kayıtlarından “ıslık çalanları” bulma uğraşında. Onlar bunu yaparken, yakında yukarıdakinin benzeri bir madde de TCK’na girebilir değil mi?

***

“ARINÇ SUİKASTI ASILSIZ MIYDI?”

“19 Aralık 2009 günü Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele şubesine gelen meçhul bir ihbar üzerine yapılan operasyon ile patlak veren “Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’a suikast yapılacağı” iddiaları kamuoyunu aylarca meşgul etmiş, iddialar üzerine Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı Kirazlıdere’deki Seferberlik Tetkik Kurulu’na ait “kozmik oda”da günlerce arama ve inceleme yapılmıştı.

Suikast iddiaları üzerinden bir yılı aşkın süre geçmekle birlikte somut bir sonuca ulaşılamadığı ve bir iddianame hazırlanamadığını görmekteyiz:

‘Soruşturma hangi aşamadadır? Ne gibi bulgular elde edilmiştir? Kozmik odada hangi bilgilere ulaşılmıştır? Soruşturma ile ilgili açıklama niçin yapılmıyor? Arınç’a suikast iddiaları asılsız mı çıkmıştır? Suikast iddiası asılsız çıktıysa, tüm bu yaşananlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yıpratmayı ve gündemi değiştirmeyi amaçlayan bir provokasyon muydu?”

(14155 Sayılı ve 30.12.2010 tarihli önerge – CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.