25 Ocak 2013 Cuma

AKP fiilen düşüremediği işsizliği kâğıt üzerinde düşürdü


Hükümet fiilen düşüremediği işsizliği istatistiksel oyunlara başvurarak kâğıt üzerinde düşürme peşinde. Ancak uluslararası standartlara uyma gerekçesiyle yapılacak yeni işsizlik hesaplamasında hükümet küçük bir ayrıntıyı gözden kaçırıyor: “Umudunu kaybetmiş” işsizler.

Dünya Ekonomik Forumuna katılmak üzere Davos'ta bulunan Başbakan Yardımcısı Babacan, Bloomberg HT-Habertür ortak yayınında soruları yanıtladı.

TÜİK Başkanına, daha önce işsizlik, enflasyon ve cari açık konusundaki verilere bakılması talimatı verdiğini ifade eden Babacan, TÜİK’in işsizlik hesaplamasında yapacağı ayar ile işsizlik oranının 1 puan düşeceğini açıkladı.
 

 İşsizlik hesaplarına “ince ayar”

Türkiye'nin işsizlik rakamlarını, Eurostat, OECD, Dünya Bankası'nın Türkiye'den daha düşük açıkladığını belirten Babacan, TÜİK’in hesaplamalarında uluslararası standartları dikkate almadığını, kendine özgü bir formül bulup geliştirdiğini ileri sürdü.

İşsizlik hesaplamalarındaki “ince ayar”a değinen Babacan, yaptığı konuşmada şunlar dile getirdi:
“Bizden ham verileri alıyorlar, işliyorlar ve bizden daha düşük açıklıyorlar.

Bizim şu andaki işsizlik hesabımız uluslararası standartlarda bir hesap değil. Kendimize özgü bir formül bulmuşuz, o formülle açıklıyoruz. Yani 'kime işsiz denir' tanımını biz kendimize özel yapmışız. Şimdi TÜİK onu düzeltiyor. Muhtemelen işsizlik oranı 1 puan düşecek. Türkiye, Avrupa standartlarında artık o verileri işleyip, tanımlayıp, yayınlamaya başlayacak.''

Peki, “umudunu kaybetmiş” işsizler ne olacak?

Böylece tanımı itibariyle tartışmalı olan resmi veriler kâğıt üzerinde 1 puan daha düşürülmüş olacak.
TÜİK’in, Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat’a uyum için işsizlik verilerinde soru kâğıdını revize ederek, işsizlik anketindeki “Son 3 ayda iş aradınız mı?” sorusunu, “Son 1 ayda iş aradınız mı?” olarak değiştireceği tahmin ediliyor.

Bu yolla TÜİK, işsizlik tanımında iş aramada 4 hafta ölçütüne geçmiş olacak. Bu durumda TÜİK’in açıkladığı resmi işsizlik rakamları 1 puan düşecek, ancak işsizlik verilerinde “umudunu kaybetmiş” olarak bilinen ve “çalışmak istediği halde iş bulma ümidini kaybedenlerin” oranı artacak.

Bir süredir TÜİK, Eurostat’a 4 hafta sorusuna göre hazırladığı verileri gönderiyor. Ulusal verileri ise 3 ayı baz alarak yayınlıyor. Buna göre, 4 hafta kıstasına göre Eurostat’a gönderilmek için hazırlanan verilerle, 3 aya göre hesaplanmış ulusal veriler arasında 1-2 puanlık fark ortaya çıkıyor.

İstatistiksel oyunlarla enflasyon ve cari açık da düşürülecek

Diğer taraftan, enflasyon hesaplamasında da benzer bir hataya düşüldüğünü kaydeden Babacan, Türkiye'de enflasyonda özellikle bazı ürünler kaynaklı çok ciddi inişler çıkışlar bulunduğunu, bir ayın diğer ayı tutmadığını ifade etti. Daha önce erik ve kirazın enflasyonu 1-2 puan etkilediğini anımsatan Babacan, enflasyon hesaplamalarında da değişikliğe gidileceğini belirtti.
İstatistiksel hataların cari açık konusunda da yapıldığını öne süren Babacan, bugüne kadar turizm, ihracat ve ithalatta cari açığı kötü gösterecek veriler üretildiğini ancak bundan sonra bu üç kalemde düzeltmeler yapılacağını ifade etti.

2014'ten itibaren de her alanda yeni istatistikleri yayınlayacaklarını duyuran Babacan, böylece işsizliğin cari açığın ve net hata-noksan kaleminin daha düşük olmasını sağlayacaklarını vurguladı.
(soL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.