28 Ocak 2011 Cuma

WIKILEAKS KRİPTOSU DOĞRULANACAK MI

Tarih; 30 Temmuz 2009. Mısır'ın başkenti Kahire'yi ziyaret eden ABD Hükümetinin Ekonomi ve Siyaset Danışmanı Donald A. Blome, Hüsnü Mübarek'in kontrolündeki iktidar partisi Ulusal Demokrasi Partisi'nin eski bakanlarından Dr. Alaeddin Hilal Desuki ile gizli bir görüşme yapıyor. Desuki, Blome'a çok önemli bilgiler aktarıyor. Zaten wikileaks kriptosunda Desuki'den 'insider' yani içeriden bilgi veren kişi olarak söz ediliyor.
Desuki, Blome'a muhalefet partilerinin zayıf olduğundan ve demokrasinin uzun vadeli bir hedef olduğundan bahsediyor. Ancak Desuki, çok kritik bir bilgi daha veriyor. Desuki, ordu ve güvenlik birimlerinin Mısır'da gücün "yumuşak geçişini" garantileyeceğini, iktidarın gerekirse bir sivile aktarılmasını sağlayacağını söylüyor. Müslüman Kardeşler Örgütü'nün (İhvanı Müslimin) geçerli bir siyasi gücü olmadığını savunan Desuki ayrıca Mısır'da din ve siyasetin birbirine karıştırılmasının çok tehlikeli olacağını ve buna izin verilmeyeceğini de belirtiyor.

Tarih; 28 Ocak 2011. Mısır'da başkent Kahire dahil tüm kentlerde sokaklara dökülen muhalefet polisle çatışıyor. 30 yıldır iktidarda olan Mübarek'in devrilmesini isteyen göstericilere polis sert müdahale ediyor. Muhalif halk, polise karşı orduyu göreve çağırıyor.
Reuters haber ajansı, göstericilerin polis şiddetine karşı ordudan yardım isteyen sloganlar attığını bildiriyor.
Yine Reuters ajansı, görgü tanıklarının, reformcu muhalif lider Muhammed Baradei'nin daha önceki saatlerdeki çatışmaların ardından barışçı yürüyüş düzenlediğini ve bazı göstericilerin polisle tokalaştığını bildirdiğini duyurdu.
Bu haberlerin ardından, akşam saatleri itibarıyla ordunun sokağa çıktığı ve güvenlik tertibatı aldığı bildirildi. Devlet Televizyonu, Başkomutan olarak Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in emriyle bu gece itibarıyla Kahire, İskenderiye ve Süveyş'te sıkıyönetim ilan edildiğini ve sokağa çıkmanın yasak olduğunu duyurdu.
"ÜLKEDE İŞKENCE VE POLİS ZULMÜ YAYGIN"
ABD Dışişleri Bakanlığına ait gizli diplomatik belgeleri açığa çıkaran Wikileaks, bir kripto daha yayınladı.
ABD'nin Kahire Büyükelçisi tarafından kaleme alınan 15 Ocak 2009 tarihli belgenin, onbinlerce göstericinin Mısır'da sokaklara döküldüğü dönemde yayına verilmesi dikkati çekti.
Ülkede işkencenin ve polis zulmünün rutin ve yaygın olduğu vurgulanan belgede, "polisin sadece adi suçluların itirafını almak için değil, göstericilere, birtakım siyasi tutuklulara ve talihsiz tanıklara karşı da acımasız metotlar kullandığı" belirtildi.
Sivil toplum kuruluşlarının sadece Kahire'deki karakollarda hergün yüzlerce işkence vakası olduğu yönündeki iddialarına da yer verilen belgede, polislerin şiddetine ilişkin çok sayıda haber çıktığı ifade edilerek, Kasım 2008'de iki polisin önemsiz bir konuda tartıştıkları sivilleri vurup öldürdüğü bilgisi bu duruma örnek gösterildi. Belgede, "polis zulmünün yetersiz eğitim ve personel eksikliğinden kaynaklandığının belirtildiği" dile getirildi.
Genel olarak köktendinci tutuklulara karşı şiddetin azaldığı kaydedilen ABD'nin Kahire Büyükelçisinin kaleme aldığı belgede, bununla birlikte güvenlik güçlerinin hala "siyasi bir tehdit olarak görülen" Müslüman Kardeşler'in üyelerine karşı işkenceye başvurduğu ifade edildi.
Bilgisine başvurulan kişilerin son 5 yıldır hükümetin ülkede işkence olduğunu inkar etmekten vazgeçtiği ve sorunun çözümüne yönelik bazı adımlar attığı konusunda hemfikir oldukları belirtilen belgede, bununla birlikte yine bu kişilerin, "İçişleri Bakanlığının ülkedeki polis zulmü kültürünü değiştirmek için harekete geçmeye yönelik siyasi iradesinin eksik olduğuna inandıkları" vurgulandı.
ABD Dışişleri yazışmasında, Mısır hükümetinin polisliği, rejim gücü aracı olmaktan çıkarıp bir kamu kuruluşuna dönüştürmek için henüz ciddi bir adım atmadığı eleştirisi de yer aldı.
Hüseyin Vodinalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.