26 Ocak 2011 Çarşamba

BBC Dünya Servisi küçültülüyor!


1932 yılında yayına başlayan BBC Dünya Servisi, çalışanlarının dörtte birini işten çıkarmaya hazırlanıyor. Servisin küçülme kararı uyarınca, 5 dil servisinin tamamen kapatılacağı, Türkçe Bölümünün ise radyo yayınlarından vazgeçerek, televizyon ve internet ile yola devam edeceği açıklandı.
BBC Dünya Servisi'nde radikal küçülme kararı, kurumun çeşitli kademelerdeki çalışanları için dahi şaşkınlıkla karşılanırken, kararın BBC Dünya Servisi'nin 2400 çalışanından yaklaşık 650'sini etkileyeceği belirtiliyor. Buna göre BBC Dünya Servisi, tüm çalışanlarının dörtte birini işten atmış olacak.
Kararda, Makedonca, Arnavutça, Sırpça, Karayipler için İngilizce ve Afrika için Portekizce servislerinin kapatılması, Türkçe dahil, yedi dil servisinin ise radyo yayınlarının durdurulması öngörülüyor.
BBC Türkçe Bölümü Müdürü Hüseyin Sükan tarafından yapılan açıklamaya göre, NTV ekranlarında yayınlanan Dünya Gündemi programı ve bbcturkce.com adresindeki internet sitesi de yayına devam edecek.
BBC Dünya Servisi çalışanı ise gelişmeyi Guardian'a "Olup bitenleri şok olmuş bir halde izliyoruz. Dünya Servisi'nin en kara günü, bugünkü haliyle bildiğimiz Dünya Servisi bir kaç ay sonra yok olacak" şeklinde yorumladı.

Dışişleri Bakanlığı kesintiye gitmiş!
İngiltere'nin dış politikasının ideolojik ve siyasal anlamda bir uzvu gibi çalıştığı bilinen BBC Dünya Servisi'nin küçülme kararının, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan hibe yoluyla aldığı fonların yüzde 20 oranında azalması nedeniyle alındığı belirtildi. Bakanlık ise hibeleri, İngiltere hükümetinin devlet bütçesinde yapacağı dev kesintiler sebebiyle azaltıyor.
1932 yılında yayına başlamış olan BBC Dünya Servisi, halen 32 ayrı dilde yayın yapıyordu. Bir dönem 70 ayrı dilde yayın yapan Servis, 2000'li yıllarla birlikte küçülmeye başlamıştı.
Servisin bütçesi, kurulduğundan bu yana Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.