2 Ocak 2011 Pazar

İSRAİL’DE LİDERLER DEĞİŞİR AMA İKTİDAR DEĞİŞİR Mİ ?

İsrail’de 2006 ve 2009 seçimlerinde durum şöyle idi:

                                                                                                                   Oyları siyasi renklere göre gruplandırırsak tablo bu hali alacaktır:

Geçmiş İsrail hükümetlerini inceleyecek olursak İsrail seçmenin aslında çokça değişmediğini en azından aynı siyasi renklerin içinde hafif değişimler geçirdiğini görürüz.

İsrail siyasi haritası genelde Merkez Sağ ile Merkez Sol arasındaki çekişmeler ile iki grubun neredeyse ortada buluştuğunun fotoğrafını göstermektedirler. Buna rağmen aslında aynı ideolojik kökenden gelmiş olan KADİMA ve LİKUD partilerinin son hükümette bir arada yer almamalarının yegane sebebi liderlerinin belki de Bayan Livni'nin tek başına iktidar olma iddiası ve inadı idi. Yoksa iki parti arasında çok büyük farklılıklar mevcut değil.
Ne olursa olsun fotoğrafa göre İsrail seçmeninin ne aşırı sağ ne de aşırı sola prim verebileceğini düşünmüyorum. Liberman'ın yükselişi artarsa bile 15 milletvekilinden sonra yükselebileceği milletvekili sayısının 18-20 arası bir yere varabileceğidir ki hem seçimlere daha 2 sene var planlanan seçim tarihi 2014tür. Tabii ki erken seçim de imkansız değildir İsrail demokrasisinde.
20 milletvekili ile Liberman'ın bu ülkeye başbakan olması bana göre çok olası değildir. Bu satırlarda bile bu olası olmayan durumu yazabiliyorsak bir olasılık endişesi mevcuttur anlamı çıkabilir. Eh demokrasiler her şeye açıktır.
Yukarıda verdiğim rakamlar ve meclis aritmetiği İsrail seçmeninin dindar partilere çokta prim vermediğini gösterdiği gibi bu seçmen oranının da aslında kökleşmiş nasırlaşmış oranlar olduğu aşikardır. Oynayabileceği rakam ileri geri 2-3 milletvekilidir.
Sol partilerin şansı ise gün geçtikçe azalmakta ve küreselleşen dünya değişiminden ve kapitalizminden nasibini almaktadır.
Eh İsrail'in en köklü sol partisi Avoda'nın lideri 42 milyon şekellik bir dairede oturuyorsa solculuk biraz nostalji oldu demektir.
Rahmetli hocam İsmet Giritli gözümüzün içine baka baka arkadaşlar insanların, seçmenlerin ilgilendiği partinin hangi parti olduğu veya ambleminin HOROZ mu KOYUN'mu olduğu değildir. İnsanları ilgilendiren , musluğu açtığında su akıyor mu, bakkala gittiğinde ekmek alabiliyor mu ve yolda giderken belediye çukurlarına düşmüyor mu. Kim bunların olumlularını temin ederse halk o lideri ve partiyi seçecektir.
Rafael Sadi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.