5 Ocak 2011 Çarşamba

AHMET GÖKÇEN BEŞİKTAŞ'A NEDEN GİTTİ

Milliyet Gazetesi'nden Esra Alus'un verdiği habere göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) asıl üyeliğine atanan isimler arasında yer alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen, önceki gün Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir ziyaret gerçekleştirdi.
Alus'un verdiği haberde önemli bir ayrıntı da vardı. Prof. Gökçen, 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Abdurrahmanoğlu’nun odasını ziyaret etmişti. Haberin devamı şöyleydi: "Ziyaretin Abdurrahmanoğlu’na yapıldığı, ancak diğer mahkeme başkanı hâkimlerin bunu öğrenince odaya giderek Gökçen’le görüştüğü öne sürüldü."
Peki Ahmet Gökçen neden özellikle 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ni ziyaret etti? Bugünlerde 12. Ağır Ceza'da hangi krtitik dava görüşülüyor?

POYRAZKÖY DAVASI
12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen en önemli dava kuşkusuz Poyrazköy Davası. Davada önümüzdeki hafta kritik bir celse gerçekleşecek. Poyrazköy kazılarında sanıklar tarafından "delil üretmekle" suçlanan İstanbul Emniyeti'nde görevli polisler mahkemede ifade verecek.
İşte HSYK üyesi olarak, tüm hakimlerin kaderini elinde tutan Ahmet Gökçen'in ziyareti 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bu kritik celse öncesi gerçekleşti.
"Aman sen de hep bardağın boş tarafına bakıyorsun, belki de davanın hakimine cesaretle doğru karar vermesi için destek vermiştir" diyeceksiniz...
Öyleyse biz size bardağın boş tarafını göstermeye devam edelim.
POLİS DAVALARI
Çiçeği burnunda HSYK üyesi hukukçu Ahmet Gökçen hangi davalara bakmasıyla bilinir?
Söyleyelim, son dönem tartışılan davalarda polislerin avukatlığını yapmasıyla. Örnek olsun aşağıda İşçi Partisi'nin parti merkezinde arama yapan 10 polis aleyhine "görevi kötüye kullanma" kastıyla açtığı davada sanık polislerin avukatlığını Ahmet Gökçen yaptı.
Üstelik Gökçen, davada avukat olmakta o kadar ısrarcıydı ki 22 Ekim'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından HSYK üyeliğine atanmasına rağmen, ancak 24 Kasım'da dosyadan çekildi. 25 Kasım'da ise mahkeme polisler hakkında beraat kararı verdi. Kısacası Gökçen, HSYK üyesi olarak, yani kararı verecek hakimin atamasına karar verecek kişi olarak sanık polislerin avukatlığına kararın verilesinden bir gün öncesine kadar devam etti. Bu durumun hukuka ne kadar uygun olduğu ise bir başka tartışmanın konusu.
Yani Ahmet Gökçen, "özel yetkili" polis memurları hakkında yapılan şikayetlerde avukatlık yapmasıyla bilinen HSYK üyesi olarak, polislerin ifade vereceği Poyrazköy Davası öncesinde davanın görüşüleceği mahkemenin başkanını ziyaret etti.
Elbette, mahkeme başkanına bir telkinde bulunmamıştır. Elbette 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Abdurrahmanoğlu telkinle karar vermeyecek kadar vicdanıyla hareket eden bir hakimdir.
Ancak hiçbir demokratik ülkede böyle kritik bir dava öncesi hakimleri belirleyen kurul üyesinin yaptığı bu tür bir ziyaret hoş karşılanmaz.
Barış Terkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZ KALMA.